Kockázati biztosításokról közérthetően

2022.06.25

Amit a kockázati biztosításokról érdemes tudni

Az egyéni kockázati biztosítás a gondoskodó tertőr
Az egyéni kockázati biztosítás a gondoskodó tertőr

Több ügyfelem érdeklődött nálam az elmúlt vírusokkal terhes időszakban a kockázati biztosításokról. Többen kérdezgették, mi a különbség az egészségbiztosítás a balesetbiztosítás, a kockázati életbiztosítás között. Ezért ebben a hosszabb cikkben igyekszem összefoglalni ezeknek a biztosításoknak a lényegét.  

A Generali kockázati életbiztosítások elsődleges célja, a családról való gondoskodás. Legfőbb jellemzője, hogy a biztosított bármely okú halála, tehát betegségből- vagy balesetből adódóan is, a biztosítási összeg kifizetésével anyagi segítséget nyújtson a szerződésben megjelölt kedvezményezettnek.

22 fajta szolgáltatásnak köszönhetően, magadra szabhatod a biztosítási védelmet. Az alábbi cikkeben megnézzük, milyen biztosítási védelmekről van szó. 

Szolgáltatások

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás elsődleges célja, hogy a biztosított bármely okú halála, tehát betegségből- vagy balesetből adódóan is, a biztosítási összeg kifizetésével anyagi segítséget nyújtson a szerződésben megjelölt kedvezményezetteknek.

Balesetbiztosítás

A balesetbiztosítás, az előre nem látható, hirtelen fellépő baleseteket fedezi. A Generali balesetbiztosítás nem csak halálesetre köthető, hanem különböző más balesetből eredő kockázatokra is, mint pld csonttörés, vagy égési sérülés.

Egészségbiztosítás

Ha kórházba kerülünk, leginkább a rettegett betegségekkel vívott küzdelemben számíthatunk a Generali biztosító segítségére, és esélyt a mindennapi életbe való visszatérésre. Nagy segítség lehet többek között a kórházi napitérítés, műtéti térítés vagy a táppénzkiegészítés. 

A kockázati életbiztosítások fajtái

Csoportos kockázati életbiztosítások

A legtöbb ember általában akkor találkozik először egy kockázati életbiztosítással, amikor egy bank a hitelfelvételhez kötelezővé teszi a kockázati biztosítás kötését.

Bizonyos hitelkonstrukciók esetében bank kötelezően előírja, másoknál csak felhívják a figyelmünket arra, hogy érdemes élni a lehetőséggel.

A csoportos koczázati biztosítások nem minden esetben megfelelők
A csoportos koczázati biztosítások nem minden esetben megfelelők

Minden bank a vele szerződésben lévő biztosító kockázati biztosítását fogja felajánlani nekünk. Az esetek többségében az ügyfelek el is fogadják a bank által ajánlott legelső ajánlatot. 

A legtöbben nincsenek tisztában a lehetőségeikkel, pedig egy kis utánjárással hamar kiderül, hogy bár a bankok által kínált kockázati biztosítások díja nagyon kedvező, sok esetben koránt sem szolgálja azt a célt, amit sok ügyfél gondol róla.  

A bankok által kínált kockázati életbiztosítások az úgynevezett csoportos kockázati életbiztosítások közé tartoznak. Ennek a biztosítási formának a jellemzője, hogy a biztosítók nem egy-egy emberrel kötnek szerződést, (még ha annak is hisszük, amikor hitelt veszünk fel) hanem egy nagyobb csoporttal. A biztosító költsége ezeknél a biztosításoknál sokkal kisebb, ezért a díjuk is jóval alacsonyabb, mint az egyéni kockázati biztosításoké. A csoportos kockázati biztosítások megkötésekor, a biztosító nem tesz különbséget ügyfél-és ügyfél között, hiszen a biztosító a bankkal áll közvetlen szerződéses kapcsolatan, és nem az ügyféllel. A nagy létszám miatt a biztosító egy-egy tag életkorával és egészségi állapotával sem foglalkozik, hanem egy átlagos biztosítási díjat számol ki mindenkire. Ügyfeleimmel történő beszélgetéseink során, bizony sokszor elhangzik: "van életbiztosításom, mert kötöttem a bankkal amikor felvettem a hitelt" Pedig a csoportos biztosítás, a jellegéből adódóan nem minden esetben fedezi a felvett hitelt. 

Mindenképpen érdemes tehát a teljes tájékoztatót és a biztosítási feltételeket tartalmazó dokumentumot elolvasni. Ilyen esetben IS érdemes felvenni velem, vagy a saját biztosítási szakértőddel a kapcsolatot, hogy segítsünk átnézni és értelmezni a feltételeket. Ne akkor szembesüljön a család a biztosító feltételeivel, amikor már bekövetkezett a tragédia. 

Egyéni kockázati életbiztosítás a gondoskodó testőr

Mindenkinek nagy szüksége lenne egy jó életbiztosításra. A haláleseti biztosítás legfőbb kockázata, hogy bármely okú halál, tehát betegségből- vagy balesetből adódóan is szolgáltat. Egyenesen kötelező lenne halálesetre szóló kockázati életbiztosítás kötni családfenntartóknak. A Generali kockázati életbiztosítások elsődleges célja, a családról való gondoskodás. Legfőbb szolgáltatása, hogy a biztosított bármely okú halála, tehát betegségből- vagy balesetből adódóan is, a biztosítási összeg kifizetésével anyagi segítséget nyújtson a szerződésben megjelölt kedvezményezettnek.

A családfenntartóknak kötelező lenne életbiztosítás kötni
A családfenntartóknak kötelező lenne életbiztosítás kötni

Tőlünk nyugatabbra, már elfogadott gyakorlattá vált a fiatalok körében, hogy a legelső biztosításuk egy tisztán kockázati biztosítás, és ezt követi valamilyen megtakarításos biztosítás. Ugyanis a megtakarítási idő alatt is érhet bárkit baleset, vagy egy betegség, és ha nincs megfelelő kockázati biztosítás akkor a megtakarítási cél, bizony komoly veszélybe kerülhet. 

Fiatal ügyfeleim közül szerencsére egyre többen gondolkodnak azon, hogy valamilyen módon bebiztosítsák magukat, hogy egy tragédia esetén a családtagokat mentesítsék a rájuk nehezedő anyagi terhektől.  

Nagyon fontos, hogy bármilyen biztosításban is gondolkodunk, a legjobban akkor járunk, ha a lehető legkorábban kötünk biztosítási szerződést. Ugyanis minél fiatalabbak vagyunk, a kockázati biztosítások díja annál alacsonyabb, tehát kevesebbet kell érte fizetnünk.

A legtöbb hitelintézet nem azt írja elő, hogy melyik biztosítóval köthetünk biztosítást, hanem a kockázati biztosítás meglétét teszi kötelezővé. Vagyis válaszhatunk a pénztárcakímélő vagy teljes körű, jobbnál jobb kockázati biztosítások közül. A Generali kockázati biztosításai valamennyi igényt kielégítik. A 22 féle szolgáltatásnak köszönhetően, magadra szabhatod a biztosítási védelmet, így jobban kitudod használni a kockázati életbiztosításban rejlő lehetőségeket. 

Fontos tudni, hogy egy tisztán kockázati életbiztosítás nem tartalmaz megtakarítási elemeket. Vagyis a biztosítási időtartam végén, ha nem történik biztosítási esemény, és a biztosított életben van, akkor a kockázati életbiztosítás kifizetés nélkül fog megszűnni. 

Testőr kockázati balesetbiztosítás 

Belesetek bárhol érhetnek minket. Otthon, közlekedés közben, kertészkedés közben, nyaralás vagy sportolás közben, barkácsolás közben, vagy a konyhában ránk fröccsenő forró olaj is komoly sérüléseket okozhat. Szinte nem is lehet felsorolni, mennyi veszélynek vagyunk kitéve nap mint, nap. A balesetbiztosítás, az előre nem látható, hirtelen fellépő baleseteket fedezi. A Generali balesetbiztosításai nem csak halálesetre köthetők, hanem különböző más balesetből eredő kockázatokra is, mint pld csonttörés, vagy égési sérülés.

2011-ben pár héttel a balesetem után, tolószékben, de bizakodva
2011-ben pár héttel a balesetem után, tolószékben, de bizakodva

Kevesen tudják, hogy a balesetbiztosítások jellemzően olcsóbbak, mint a betegségi kockázatokat tartalmazó egészségbiztosítások. A balesetbiztosítások nem függenek nemtől, egészségi állapottól, hiszen baleset bárkit érhet. Elég egy óvatlan pillanat és máris kész a baj. Olvasd el itt, engem milyen súlyos baleset ért 2011-ben. Baleset esetén a biztosító szolgáltatásával javíthatja az életminőséget, a korszerű, de drága gyógyászati eljárások és segédeszközök elérhetővé válhatnak. 

Generali Testőr balesetbiztosítás szolgáltatásai közül, te választhatod ki, hogy melyikre van szükséged, így saját magadra szabhatod a szerződést.

 • 3 féle baleseti eredetű, maradandó egészségkárosodásra
 • Baleseti halál
 • Csonttörés
 • Lágyrészek sérülése esetén. (ficam, szalagszakadás, izomszakadás)
 • Baleseti kórházi napi térítés- dupla biztosítási összeg intenzív osztályra kerülés esetén
 • Baleseti műtéti térítés
 • Égési sérülés- dupla biztosítási összeg a feltételekben meghatározott esetekben
 • Baleseti keresőképtelenségi napi térítés
 • Közlekedési baleseti halál
 • Közlekedési balesetből eredő maradandó egészségkárosodás
 • Baleseti költségtérítés

Kockázati egészségbiztosítás

A Generali testőr egészségbiztosítás szinte bármilyen esetben, amikor kórházba kerülünk, és a biztosításunk tartalmazza a számunkra fontos elemeket, megtörténik a biztosító szolgáltatása. Az egészségbiztosítás nem csak betegség esetén nyújthat segítséget, hanem baleset esetén. Vagyis az egészségbiztosítás néhány eleme tartalmazhat baleseti és egészségkárosodás esetén is szolgáltatásokat. 

A kórházi kezelésünk költségeit a biztosítási feltételeknek megfelelően, a szerződésben rögzített meghatározott összeg erejéig, utólag, igazolás, illetve zárójelentés alapján megtéríti részünkre a biztosító.  

Hosszan tartó betegség esetén nagy segytséget jelenthet a Testőr egészségbiztosítás
Hosszan tartó betegség esetén nagy segytséget jelenthet a Testőr egészségbiztosítás

Egészségbiztosítási szolgáltatások

 • Kórházi napi térítés - dupla biztosítási összeg intenzív osztályra kerülés esetén
 • Műtéti térítés
 • Térítés rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén
 • Térítés 40-féle kiemelt kockázatú betegség esetén
 • Onkológiai diagnosztika - EXTRA szolgáltatás
 • Térítés 39%-ot vagy 69%-ot meghaladó egészségkárosodás esetén
 • Keresőképtelenségi napi térítés

Fontos tudni, hogy a biztosító addig a biztosítási összegig fog téríteni, amire leszerződtünk vele, tehát amelyik csomagot választottuk. 

Magánegészségügyi biztosítás

Ha nem érjük be azzal a térítéssel, amit kapunk a Generali Testőr biztosítás alapján, és szeretnénk még ezen felül is szolgáltatást kapni, akkor a minél jobb ellátásunk érdekében, magánklinikán, várakozás és hálapénz nélkül, választhatunk szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításokat is. A Generali szolgáltatás finanszírozó egészségbiztosításról, itt olvashatsz bővebben. A magán egészségbiztosítás, vagy szolgáltatás finanszírozó egészségbiztosítás lényege, hogy itt nem mi kapjuk meg az ellátásunk után járó összeget, hanem annak a magán egészségügyi intézetnek kerül kifizetésre, ahol elláttak minket.  A TB finanszírozott ellátásokat az OEP téríti meg az állami egészségügyi intézményeknek, amiről azt gondolják sokan, hogy ingyenes. Pedig életünk során komoly egészségügyi járulékukat fizetünk az állami rendszerbe.

A magán egészségügy helyt áll vészhelyzet esetén is.
A magán egészségügy helyt áll vészhelyzet esetén is.

A magán szolgáltatásfinanszírozó biztosítással egészségügyi ellátásunkért is fizetünk, csak épp ebben ez esetben (a TB biztosításunkat kiegészítve) egy magán biztosítón keresztül. A biztosító a szerződésünk alapján a vele szerződésben álló, magán egészségügyi intézetnek fizeti ki az ellátásunkért járó összeget. Cserébe magas színvonalú gyógyítást és szűrővizsgálatokat vehetünk igénybe, hálapénz nélkül. 

Tudnod kell azonban, hogy magán egészségbiztosítás nem egyenlő a TB nyújtotta ellátással, így a kirívóan magas költségű orvosi ellátásokat nem fedezi. A gyógyulás ideje alatt azonban a legmagasabb és legkorszerűbb ellátásban lehet részünk.

A magán egészségügy ellátás garantálja a magas színvonalú és gyors ellátásunkat a szükséges, modern és szakszerű gyógykezelésünket, egy fix biztosítási összeg ellenében.

Ha van kérdésed a fentiekkel kapcsolatban, vagy ha konkrét életbiztosítási igényed van, akkor fordulj hozzám bizalommal, örömmel válaszolok a kérdéseidre. 

Ehhez semmi mást nem kell tenned, mint kitölteni egy rövid űrlapot és a lehető legrövidebb időn belül felveszem veled a kapcsolatot.