Mit érdemes tudni a K.G.F.B. váltásról?

2021.10.25

Kötelező biztosítás váltására egy évben egyszer van lehetőség

Kötelező biztosítás minden járművel rendelkezőnek kötelező
Kötelező biztosítás minden járművel rendelkezőnek kötelező

Bár az ügyintézés senkinek sem a kedvence, egy évben egyszer érdemes kötelező biztosításodat átnézni. 

Minden évben évforduló előtt értesítést kapsz a biztosítódtól, hogy mekkora biztosítási díjra számíthatsz a következő biztosítási évben. Az indexlevelet minden esetben legkésőbb harminc nappal az évforduló előtt meg kell kapnod. Az index díjból kiderül, hogy jelenlegi biztosítódnál mekkora díjat kell a következő évben fizetni. Az index levélben a kötelező biztosítás index díj mellett a bónusz besorolást is fel szokták tüntetni, hiszen ez is hatással van a következő évi ár alakulására.  

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem választható biztosítási forma, minden gépjárművel rendelkező üzembentartónak rendelkeznie kell vele. Egy kis felkészüléssel könnyen hozhatsz jó döntést, és hamar végére érhetsz a folyamatnak. Évente egyszer lehetőség van biztosítóváltásra, ám fontos, hogy az új szerződést még az előző szerződés megszűnését megelőzően kell megkötni!

Kötelező biztosításba építhető Casco típusú kiegészítő biztosítások

Ha nincs Casco biztosításod és nem is tudsz már kötni az autód kora miatt, vagy mert nem engedheted meg magadnak, néhány száz forintért bizonyos Casco típusú kiegészítőket a Generalinál lehetőség van beleépíteni a kötelező biztosításodba.

Egy szélvédő csere, vagy az autó újra fényezése nem olcsó mulatság, vagy extrém esetekben az autónk akár meg is semmisülhet.  

Egy nagyobb vihar például fákat dönthet ki, a jégverés nemcsak az autónk fényezésén, hanem még a karosszériában is kárt tehet, nem beszélve egy ház tetejéről lezúduló hótömegről, ami éppen a kocsinkon landol. 

A biztosító váltás menete

Az Index díj időben történő megismerése nagy segítséget nyújthat abban, hogy megfelelően és megnyugtatóan tudj döntést hozni. 

Amikor megérkezik a kötelező biztosítás index díjról szóló értesítés, javaslom, hogy mindjárt ellenőrizd le biztosítási évfordulód dátumát, nehogy lemaradj, vagy lekéss a váltás lehetőségéről, mert akkor nem lesz választásra lehetőséged. Biztosító váltására meglehetősen rövid a törvény által előírt határidő. Ezért is fontos, hogy írd fel a naptáradba, mikor van a szerződésed évfordulója, mert biztosító váltásra évente egy alkalommal van csak lehetőség. 

Ha későn indítod el a felmondási folyamatot, lemaradsz a biztosító váltásról. A KGFB törvény alapján, évforduló előtt legfeljebb 60 nappal, de legkésőbb 30 nappal van lehetőséged felmondani régi kötelező biztosításod, vagyis legkésőbb 30 nappal a szerződés évfordulója előtt tudod csak régi szerződésed felmondani.

Döntésed meghozatala előtt lépj velem kapcsolatba, hogy együtt átnézhessük jelenlegi biztosításod és online kalkulátorunk segítségével kedvező díjakat tudjak számolni Neked. :)