Mikor jár táppénz Covid-19 megbetegedésre?

2021.03.01

Ti kérdeztétek

A járvány miatt sokan dolgozunk otthonról, Home Office-ban
A járvány miatt sokan dolgozunk otthonról, Home Office-ban

Sok kérdés érkezett hozzám a korona vírus miatt. A legtöbb kérdés arra vonatkozik, mikor jár táppénz Covid-19 megbetegedésre?
Utána jártam a kérésnek és íme a pontos információ:
Eddig a karanténba kerültek keresőképtelennek minősültek, így jogosultak voltak a táppénzre, függetlenül attól, hogy nyaralás, betegség, vagy épp kontaktkutatás során felmerült gyanú miatt kerültek oda.

Ez azonban 2019. 08. 13. hatályba lépett egészségbiztosítási törvény alapján megváltozott: akik a nyaralás utáni karanténjukat töltik, vagy még csak most térnek haza sárga vagy piros kategóriás országban töltött vakációjukról, már nem jogosultak táppénzre, de otthonról dolgozhatnak. 

Idézet a törvényből:

"Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek"

Ennek alapján azok, akik sárga vagy piros országból magánútról (a nyaralás is annak számít) térnek haza, és nem tudják felmutatni a hatósági házi karantén elkerüléséhez előírt negatív koronavírus-teszteket, kénytelenek lesznek további szabadságot, vagy fizetés nélküli szabadságot kivenni, a számukra kötelező hatósági házi karantén alatt ugyanis már nem jogosultak táppénzre, mivel nem minősülnek keresőképtelennek.

Azok, akik betegség, vagy egyéb okból kerülnek karanténba továbbra is jogosultak a táppénzre, ha rendelkeznek a zárlatot elrendelő határozattal.

Felmerülő kérdéseiddel kapcsolatban, készséggel állok rendelkezésedre. Ehhez nem kell mást tenned, mint kitölteni egy rövid jelentkezési lapot, és örömmel válaszolok a kérdéseidre