Utazás előtt jó ha tudod 

2021.06.18

TUDNIVALÓK AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL (EEK=EHIC)   

Utazás előtt mindig ellenőrizd, hogy az úti célod milyen besorolásban van.
Utazás előtt mindig ellenőrizd, hogy az úti célod milyen besorolásban van.

A koronavírus okozta bizonytalanság  továbbra sem múlt el teljesen, hiszen a járványügyi helyzet folyamatosan változhat minden országban.  Mielőtt külföldi utazásnak indulsz, és utasbiztosítást kötsz, jó ha tisztában vagy néhány fontos tényezővel. 

Zöld besorolású európai országok esetén az EUB nem csak az orvosi ellátást vállalja, hanem a betegség miatt későbbre tolódott hazautazás többletköltségét, valamint a betegség miatt meghosszabbodott tartózkodás szállásköltségeit is. A beteg és plusz egy hozzátartozó részére.

Ha piros, akkor az a Külgazdasági és Külügyminisztérium által nem javasolt térségnek számít, vagyis eleve nem érvényes rá utasbiztosítás. Ha viszont időközben lesz piros, akkor természetesen ugyanúgy, a szerződésben vállaltak szerint teljesíti az EUB a szolgáltatást.  

A sárga besorolású országok fokozott biztonsági kockázatot rejtenek, de az utasbiztosítás érvényessége szempontjából nem különböznek a zöld kategóriájú országoktól.

És mi történik akkor, ha meghiúsul az utazás?

Ha még a kiutazás napja előtt, itthon diagnosztizálják a koronavírust, akkor az  sztornó biztosítási eseménynek számít, tehát ha emiatt nem tudsz elutazni, akkor az út lemondási biztosítás alapján térít az EUB.

TUDNIVALÓK AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL (EEK=EHIC)  

EEK kártyaminta
EEK kártyaminta

Az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar állampolgárok a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe az orvos szakmailag szükséges egészségügyi szolgáltatásokat az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, amennyiben rendelkeznek az OEP-nél ingyenesen kiváltható EEK-val.

Az ellátási csomag, így az orvosi ellátások köre tagállamonként eltérő, és emiatt előfordulhat, hogy bizonyos típusú ellátások esetén az EEK-t nem fogadják el. Ugyanakkor fontos tudni, hogy némely egészségügyi intézmények (pl. Ausztriában, a síterepek környékén) csak az EEK megléte esetén hajlandók ellátni a külföldi turistákat. Éppen ezért a teljes biztonságot csak az EEK és az utasbiztosítás együttes megléte jelent. Fontos, hogy az utazás és az utasbiztosítás megkötése előtt váltsd az Európai uniós TAJ kártyát az EEK-t, hogy utasbiztosítást köthess, legyen érvényes biztosításod az utazásod idejére. Az EEK és az utasbiztosítás az Európai uniós országokban együtt érvényes!