A jövő álmai ma születnek

2023.04.06

Gyökerek és szárnyak

Az ember természetes állapota a bizalom

A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak -Goethe-

Nagyon szeretem ezt az idézetet. Akárhányszor belegondolok, mindig új mondanivalót fedezek fel benne.  

Nézzük mit is jelent valójában, és mire is gondolhatott a szerző:

"...a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni vagy inkább repülni."

(Johann Wolfgang von Goethe)

Az értékrendünk átadása iránymutatás, a példa, ami szerint éljük az életünk.  Az ember természetes állapota a bizalom. Szerintem a bizalom megőrzése a szülői gondoskodás egyik legszebb feladat.  Családanyaként és tanácsadóként az évek és a munkám során megszerzett tapasztalataimra alapozva állítom, hogy azok a felnőttek, akiket a szüleik szeretettel teli gondoskodással és példamutatással vettek körül lelkileg is és erkölcsileg is erős és egészséges emberekké váltak. Könnyedén beilleszkedtek a társadalomba, és a saját gyerekeiknek tovább tudták örökíteni azokat az értékeket, amiket otthonról vittek magukkal. 

Gyökerek és szárnyak... valóban ez a legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk. A gyökereket a szülők jelentik, hiszen ők azok, akik feltétel nélkül hisznek a gyermekeikben, és abban, hogy bármi lehet belőlük.

A szárnyakra pedig pont akkora szükségük van, mint a gyökerekre, mert azok segítségével elindulhatnak a jövőjük felé, az önmegvalósításuk, az álmaik megélése és tehetségük megvalósítása felé. 

És, hogy jön ide a biztosítás és a példaként felállított pénzügyi kultúra? Úgy, hogy ha a gyermekeinket nem csak erkölcsileg, hanem a lehetőségeinkhez mérten megmutatjuk azt a pénzügyi kultúrát, ami lehetővé teszi saját jövőjük biztos pénzügyi alapokra helyezését akkor azt fogják látni, hogy megteszünk értük mindent, amit tőlünk telt. A belénk vetett bizalmuk pedig felnőttfejjel fog teljes egészében kiteljesedni és teljes értékűvé válni.  Az erkölcsi példát, a pénzügyi kultúrát és az iránymutatást pedig tovább fogják örökíteni a saját gyermekeiknek, az unokáinknak, és az ő gyermekeiknek is. Ez mind-mind hozzájárul annak a hitnek a gyermekeinkbe való elültetéséhez, hogy bármi lehet belőlük. Ha kitartók akkor az álmaik megvalósulnak. Igy fejlődhetnek, teljesedhetnek ki, soha meg nem ismételhető különleges személyiséggé, boldog emberré. 

Örök érvényű mondás, hogy a jövő álmai ma születnek, és a ma hozott döntéseink lesznek hatással a jövőnkre. 

Gyermekeik anyagi biztonságának a megteremtése minden szülő számára az egyik legfontosabb feladat. Gyermekeink jövője múlik meghozott döntéseinken. Döntéseink meghozatala előtt, mindig a leg körültekintőbben igyekszünk eljárni, és megtalálni azokat a lehetőségeket, amik biztosítják részükre a legjobbat. Az ilyen elhatározások mindig hosszútávú elkötelezettséggel járnak, ezért nem mindegy milyen megoldást választunk.  

Gyermekjövő megtakarítási programunkban megtalálhatók azok a befektetési és megtakarítási szolgáltatások, amik segítségével rövid-, közép- és hosszú távon is megoldást nyújtanak gyermeke(i)d jövőjének megalapozásában. 

Gondoskodás gyermeke(i)d jövőjéről, születéstől a felnőtt korig. Mert hiszünk benne, hogy az álmaik valóra válnak, és bármi lehet belőlük.