Nyugdíj-előtakarékosság a méltóságteljes nyugdíjas évekért

Nyugdíj előtakarékossági megoldásaink

20% adójóváírás ajándékba

Nyugdíjbiztosítás adó-visszatérítés! Akár 130.000 Ft minden évben. 

Minden nyugdíjbiztosításra befizetett forint után a befizetett személyi jövedelem adódból 20% adójóváírást igényelhetsz vissza. Ne hagyd ki!

Kalkulátorunkkal megtudhatod, hogy mekkora megtakarítást érhetsz el nyugdíjig! Tudd meg mennyit nyerhetsz, ha időben gondoskodsz nyugdíjas éveidről! 

Gondolkodjunk együtt, örömmel válaszolok a kérdéseidre. Hívj vagy írj bizalommal

A nyugdíj története

Az öregségi nyugdíjellátás az életünk egyik legalapvetőbb ellátási formája, ami nélkül, el sem tudjuk képzelni nyugdíjas életünket. Pedig időskori állami nyugellátás 1929 előtt gyakorlatilag nem létezett. Az időskori szegénység megelőzését célzó nyugdíjrendszer magyarországi története az első nyugdíjtörvénnyel 1929- ben vette kezdetét, ami számos változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben.  

Az akkori nyugdíjat nem a jelenlegi felosztó-kirovó, hanem egy úgynevezett várományfedezeti rendszer szerint finanszírozták.  A nyugdíjra jogosultak járulékai egyéni számlákon gyűltek, az összeget pedig az állam tőkésítette, és befektetési alapokban kamatoztatta. 

A várományfedezeti nyugdíjbiztosítás hasonlóan működött, mint a mai úgynevezett Unit-Linked nyugdíjbiztosítások.

A második világháború és az ezzel járó rossz gazdasági döntések miatt azonban a negyvenes évek végére az állami nyugdíjvagyon gyakorlatilag kiürült. Az állami nyugdíjrendszert a második világháború után a nulláról kellett újjáépíteni. Ekkor vezették be a máig érvényes felosztó-kirovó rendszert, aminek az alapja, hogy aktív munkavállalók jelen időben befolyt járulékaiból finanszírozzák az idősek ellátását.

Az elöregedő kórfa és az egyre magasabb várható élettartam a kevés gyermek születés és a munkaerő kivándorlás miatt azonban az egyensúly felborult, és egyre nagyobb teher nehezedik az állami nyugdíjkasszára. Az állami nyugdíj előre láthatólag nem lesz elég az alapvető szükségletek kielégítésére sem, ezért a tervezett nyugdíjkiegészítés és a felkészülés nyugdíjas éveinkre ma már szinte elkerültetetlen.

Nyugdíjszámítás

Az aktuális törvényben előírt nyugdíjkorhatár elérésével minden magyar állampolgár, jogosult állami nyugdíjra. Természetes, hogy mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogy mennyi nyugdíjra számíthatunk. A pontos számok kiderítése viszont bonyolult és összetett folyamat. A várható nyugdíjunk összegét számos dolog befolyásolja. 

A munkával töltött évek alatt nemcsak a béreket meghatározó tényezők változnak, de összegszerűen sem lehet beszámítani a nyugdíjba a régi járandóságot. Például egy 1980-ban szerzett pár ezer forintos havi fizetés ma már nyilvánvalóan kevés lenne. A szintre hozás az úgynevezett valorizációs szorzószámokkal történik, mely szorzókat évente határoznak meg, és tesznek közzé a Magyar Közlönyökben. A nyugdíj összege tehát jelentősen függ attól is, hogy melyik évben vonulunk nyugdíjba. 

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság ugyan az aktuális jogszabályoknak megfelelően számol, de a pontos számításhoz szükség van a szolgálati idő és életpálya-kereset kimutatásban rögzített adatokra is, amelyeket a kalkulátor kérni fog tőlünk a számításhoz. A kalkulátor nem számol az infláció mértékével, valamint a változékony gazdasági és társadalmi helyzeteket sem tudja figyelembe venni.

Szerencsére a Generali szakértő csapata, világszínvonalú informatikusaival karöltve létrehozta a jelenlegi jogszabályoknak megfelelő nyugdíjszámításra épülő saját, innovatív állami nyugdíjkalkulátorát, ami hosszútávon pontosabb és megbízhatóbb eredményt mutat. Ez természetesen nem helyettesíti az ONYF számítását, de iránymutatásként szolgálhat az előzetes tájékozódáshoz. 

A nyugdíjmegtakarítások általános jellemzői

Az egyik legfontosabb pénzügyi döntés az életünkben a nyugdíjas életre történő felkészülés. A napi kiadásokra, rezsire, az unokákra és a váratlan kiadásokra nyugdíjasként nagy eséllyel már nem lesz lehetőség plusz pénzt előteremteni. Tehát abból tudunk gazdálkodni, amit aktív munkával töltött időnkben előre megspóroltunk.  

A tervezésnél a jelenlegi pénzügyi helyzetedhez mérten kell mérlegelned. Minden nyugdíjcélú megtakarítás hosszú távú elköteleződést jelent, ezért nagyon fontos, hogy jól mérd fel a lehetőségeid.

Hozz jó döntést, hogy a nyugdíjas évek alatt is derülátóan élhess
Hozz jó döntést, hogy a nyugdíjas évek alatt is derülátóan élhess

A magánjogi szerződéssel létrejött nyugdíjbiztosításokra nincs hatással a nyugdíjkorhatár emelkedése, a nyugdíjbiztosítások a szerződéskori aktuális nyugdíjkorhatárhoz igazodnak. A jelenleg érvényben lévő nyugdíj jogszabály alapján, nyugdíjmegtakarításidhoz, adó- és járulékmentesen férhetsz hozzá, ha eléred a nyugdíjkorhatárt, ami jelenleg 65 év.  (nők esetében 40 év igazolható szolgálati év) és eltelt a szerződéskötéstől 10 év. Igaz ez akkor is, ha a nyugdíjkorhatár emelkedni fog, hiszen a szerződés az aláíráskor létrejött eredeti feltételekkel, tehát 65 éves korodban kifizetésre fog kerülni.

Milyen nyugdíjmegtakarítási formák vannak a Generali megoldásai között?

✔  Befektetési egységekhez (UnitLinked) kötött nyugdíjbiztosítás

✔  Klasszikus nyugdíjbiztosítás 

✔  Egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás

✔ Önkéntes nyugdíjpénztár.  

Tudatos pénzügyi tervezés a biztonságos nyugdíjas évekért
Tudatos pénzügyi tervezés a biztonságos nyugdíjas évekért

RENDSZERES DÍJAS befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások

A befektetési egységekhez kötött biztosítások esetén (unit-linked) te állítod össze az ún. befektetési portfóliót, azaz te választod ki, hogy megtakarításod milyen eszközalapokba kerüljön.
A nyugdijszerződés időtartama alatt tetszőlegesen átválthatod a pénzed egyik befektetési eszközalapból a másikba.  

AKTÍV MEGTAKARÍTÁS II. Kiegészítő megtakarítási program hozzákötésével növelheted megtakarításodat, amit rugalmasan bármikor kivehetsz.

Befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás választásával a Generali különböző befektetési eszközalapokat kínál a számodra. Ezek közül Te választhatod meg, hogy melyikbe és milyen arányban akarod elhelyezni a megtakarításodat. Az ilyen döntések meghozatalához a Generali az elérhető befektetési eszközalapokat minősíti attól függően, hogy az eszközalap mennyire kockázatos, illetve milyen hozamkilátással rendelkezik.

A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások nagyobb befektetési szabadságot biztosítanak és lehetővé teszik magasabb hozamok elérését. Kockázat és hozam kéz a kézben jár. Tekintettel arra, hogy ezen biztosítások esetében Te határozod meg, hogy milyen eszközökbe helyezze el a Generali alapkezelő a megtakarításaid, a választásod előtt az eszközalap kockázatával tisztában kell lenned.

A méltóságteljes nyugdíjas évekért
A méltóságteljes nyugdíjas évekért

Rendszeres díjas klasszikus nyugdíjbiztosítás

A hagyományos nyugdíjbiztosítás jelenleg a leg biztonságosabb nyugdijmegtakaritási forma, mivel egyedülálló módon a befektetés kockázatát a Biztosító vállalja. A Biztosító határozza meg, hogy mibe fekteti a pénzed és vállalja garantált hozam elérését, és a garantált hozamon felüli nyereséget a biztosító jóváírja a megtakarításodon. Mivel a biztosító saját elvei alapján fekteti be a megtakarításokat, a befektetés kockázatát is a biztosító vállalja.

Szerződéskötéskor te döntesz arról, mekkora összeget szeretnél megtakarítani. Az infláció kivédése érdekében a biztosítási díj évente automatikusan növekszik.  

A megtakarításokat a biztosító saját eszközeivel együtt fekteti be, ezért a Generali is érdekelt abban, hogy a lehető legmagasabb hozamot érje el. A befektésre a Generali szerződésben előírt garantált hozamot vállal, és a garantált hozamon felüli hozam 80-át jóváírja a megtakarításon. Mivel a Genetali saját elvei alapján fekteti be a megtakarításokat, a befektetés kockázatát is átvállalja.

Egyszeri díjas rugalmas befektetések
Egyszeri díjas rugalmas befektetések

EGYSZERI DÍJAS BIZTOSÍTÁS 

Jól átlátható befektetési konstrukció, ami akár azonnal elérhető vésztartalékot jelenthet neked és családodnak. Rugalmas, hiszen nincs rendszeres befizetés. Te döntöd el, mikor és mennyit akarsz befizetni.

Nyugdíjbiztosításként kötött szerződés esetén:
11 év vagy annál hosszabb tartam esetén már egyszeri 200 000 Ft -al elindítható. 

A nyugdíjbiztosításokat az állam adójóváírás lehetőségével támogatja. Az adóhatóság által jóváírt összegeket rendkívüli befizetésként könyveljük rá és tartjuk nyilván a szerződéseden. A jóváírt adóvisszatérítésen felül plusz befizetésekkel is növelheted a nyugdíjas évekre szánt megtakarításod.

A hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az adott évben a nyugdíjbiztosításra befizetett egyszeri és eseti díj 20%-ával megegyező összegű - de maximum 130 000 Ft - adóvisszatérítést vehetsz igénybe, melyet mindig a következő évi adóbevallásában igényelhetsz.

Járadékbiztosítás

A járadékbiztosítások meghatározott ideig tart. A járadékbiztosítás lényege, hogy a befizetett pénzösszeg rendszeres járadék formájában kerül kifizetésre. A járadék kifizetésére, a biztosítás típusától függően életed végéig jogosult lehetsz vagy akár meghatározott ideig is tarthat.

Önkéntes nyugdíjpénztár a biztonságos nyugdíjas évekért
Önkéntes nyugdíjpénztár a biztonságos nyugdíjas évekért

Önkéntesnyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár a leg régebbi megtakarítási forma a nyugdíj megtakarítási lehetőségek között. Az önkéntes pénztár NEM magánnyugdíjpénztár. Az önkéntesnyugdíjpénztárak olyan önkéntes alapon szerveződő közösségek, amelyek nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségként nyújtanak befektetési megoldást. Az önkéntes pénztárba fizetett pénzed névre szóló számlán, a saját nyugdíj megtakarításodként tartják nyilván. Az önkéntesnyugdíjpénztári befizetéseidben összegyűjtött pénz a te magántulajdonod, amit leadózott, nettó béredből teszel félre. Nem igényel szakértelemet, a leggyorsabban kiválasztható, és elindítható megtakarítási forma.

Bármikor befizethetsz, illetve szüneteltetni is tudod a befizetéseket. Az önkéntes nyugdíjpénztár lehetőséget teremt arra, hogy aktív éveid jövedelméből biztonságos és hatékony módon legyen lehetőséged előtakarékoskodni. Az önkéntes nyugdíjpénztár minimum 10 éves tagsági viszonyt (várakozási időt) követően fizet, illetve a nyugdíjkorhatár elérésével nyújt szolgáltatást tagjaiknak, vagy azok közeli hozzátartozójának.  

A választható portfóliós rendszernek köszönhetően különböző befektetési eszközöket tartalmazó lehetőségek közül választhatsz.  Az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett megtakarítások után, egy évben maximum 150 000 forintot vissza igényelhetsz adójóváírásként.

A Felmerülő költségekről

A nyugdíjmegtakarítások esetében Teljes Költségmutatóval (TKM) számolunk, amely a legátfogóbb mutató. Előnye, hogy egyetlen szám segítségével fejezi ki az adott biztosítás költségeit, ezért egy egyszerűen értelmezhető, ügyfélbarát költségmutató. A legjobb, leggyorsabb lehetőség arra, hogy összehasonlítsad a különböző nyugdíjbiztosítási és pénztári megoldásokat.

Melyik nyugdíjmegtakarítási megoldást válaszd?

A döntéshez több mindent érdemes mérlegelned:

 • Mitől függ a hozamuk?
 • Mibe, és hogyan történik a pénzed elhelyezése?
 • Milyen költségekkel kell számolnod?
 • Mikor férhetsz hozzá a pénzedhez?
 • Rendszeresen szeretnél megtakarítani, vagy az egy összegű befizetéseket, alkalmanként kiegészítésekkel részesíted előnyben?
 • Mikor jár nyugdíjbiztosítások után adójóváírás, és hogy tudod igénybe venni?

A pénzt az alapkezelők befektetési szakemberi fektetik be állampapírokba, részvényekbe, kötvényekbe, vagy befektetési alapokba. Amennyiben lehetőséged van rá és többet szeretnél megtakarítani nyugdíjadra jó hír, hogy erre is lehetőséged van. Egyszerre fizetheted az önkéntes nyugdíjpénztárad és a nyugdíjbiztosításod.

Jelenleg hatályos nyugdíjtörvény összesen 280.000 Ft adó visszaigénylését teszi lehetővé az SZJA befizetéseidből. 

 • Nyugdíjbiztosítási befizetésid után 130. 000 Ft adó-visszatérítés igényelhető 
 • Önkéntesnyugdíjpénztári befizetések után 150.000 Ft adó-visszatérítés igényelhető

Összegzés

 • Többféle megoldás közöl választhatsz 
 • Évente adókedvezményt kaphatsz.
 • Örökölhető, megjelölhetsz haláleseti kedvezményezett, ezért nem része a hagyatéki eljárásnak. 
 • Nyugdíjbiztosítás választásakor a megtakarítás mellett biztosítási szolgáltatásokkal is kiegészítheted a szerződésed betegség, baleset, egészségkárosodás vagy halál esetére.

Javaslom ne egyedül fogj neki a különböző megoldások átnézésének, hiszen vannak eltérések a lehetőségek között: hozamban, költségben, rugalmasságban. 

A választásban és a különböző megoldások értékelésében nagy segítségedre lehet a jó, és szakmailag felkészült pénzügyi tanácsadó és pénzügyi szakértő. A leg optimálisabb nyugdíjmegtakarítási forma kiválasztásához, kérd visszahívásomat, örömmel válaszolok a kérdéseidre és segítek a döntésben :)

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent a felosztó kirovó rendszer, és hogy működik?

A felosztó-kirovó rendszerben a nyugdíj nem egyéni számlákon gyűlik. Az aktív munkavállalók által befizetett járulékok összessége egy nyugdíjfedezetet képez, amit az állam eloszt az arra jogosultak körében. Az állam csak annyi nyugdíjat tud kifizetni, amennyi járulékot a dolgozók befizetnek.

Hogyan működik a hazai nyugdíjrendszer? 

Hazánkban az öregségi nyugdíjjak a felosztó-kirovó rendszer alapján működik. Ez azt jelenti, hogy a bruttó keresetükből levont járulékokból fedezi az állam a nyugdíjakat. Ezeket a járulékokat azonban az állam nem névre szóló számlákon gyűjti, hanem egyetlen "kasszába", amelyet a nyugdíj törvényben rögzített egységes nyugdíj számítás rendszere alapján oszt szét az arra jogosultak körében.

Miből számítják ki a nyugdíjakat?

A nyugdíjunkat két alapvető adatból számolják ki: a havi nettó átlagkereset és az aktív munkával töltött szolgálati időből.  

Azonban egy 20-30-40 évvel ezelőtti nyugdíj értéke nem mérhető össze a mai bérekkel. 1989-ben az átlag kereset a KSH adatai alapján 10 5741 Ft volt.  Ennek kiküszöbölésére hozták létre az úgynevezett valorizációs szorzókat, aminek a segítségével a korábbi évek jövedelmeit hozzá kell igazítani az aktuális évi jövedelem reálértékéhez.

Miért van szükség nyugdíj előtakarékosságra?

A nyugdíjak összege jelentősen elmarad a bérektől, és a különbség évről évre nő. Éppen ezért létfontosságú, hogy még aktív korban találjunk megoldást a problémára. Az emberiség történetében sohasem volt olyan magas a várható élettartam, mint most. Jelenleg súlyos demográfiai problémával nézünk szembe: egyre kevesebb gyermek születik, közben mind többen érik meg a nyugdíjas kort. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer tehát nemcsak átalakításra, de kiegészítésre is szorul.

Mennyire népszerűek a nyugdíjcélú megtakarítások?

Minden évben több tízezer ember dönt úgy, hogy kézbe veszi az irányítást, és elindít valamilyen nyugdíj-előtakarékossági szerződést. Mostanra már milliós nagyságrendű azoknak a száma, akik félretesznek a saját időskorukra. Ez leginkább annak köszönhető, hogy egyre többen ismerik fel a privát megtakarítások jelentőségét. Különösen érintett csoport például a KATA vállalkozóké, akik várhatóan csak nagyon alacsony nyugdíjra lesznek jogosultak. A témáról bővebben ITT olvashatsz.

Mit jelent pontosan a nyugdíjbiztosítás?

2014-től az SZJA törvény definiálja a Nyugdíjbiztosítás fogalmát, azaz pontosan meghatározza, hogy milyen speciális tulajdonságokkal rendelkező életbiztosítások tartozhatnak ebbe a kategóriába. A jogszabály szerint Nyugdíjbiztosításnak minősül az az életbiztosítási szerződés, melyre az alábbiak együttesen teljesülnek:

 • konkrét lejárattal rendelkezik, amely megegyezik a szerződéskötéskor aktuális jogszabályok szerinti nyugdíjkorhatárral (ez jelenleg az 1957 után születettek esetében a 65. életév),
 • szolgáltat a biztosított halála esetén, nyugdíjba vonulásakor, ha a biztosított a lejárat napján életben van, illetve, ha a tartam alatt legalább 40%-os maradandó egészségkárosodást szenved.

Mi az állam szerepe a privát nyugdíjbiztosításoknál?

Fontos leszögezni, hogy A Generali üzleti alapon, nemzetközi háttérrel működik és az államtól teljesen független. Minden biztosítási szerződés polgárjogi szerződés, ezért az államnak nincs beleszólása. Önerőből indított nyugdíj megtakarítás egy saját névre szóló, egyéni megtakarítási számlán gyarapodik, ahol különböző befektetési eszközalapokat a Generali kezeli, a befektetett pénzekkel együtt. Jogilag életbiztosításnak minősül, ezért az itt kezelt tőkéhez se az állam, se a NAV nem férhet hozzá. A Nyugdíjbiztosítás tehát nem része az állami TB nyugdíjrendszernek, így pont annyira állami befolyású termék, mint egy banki folyószámla.

Mit jelent pontosan az adójóváírás a nyugdíjbiztosításoknál?

A 2014. január 1-je után kötött nyugdíjbiztosítások éves díjának 20 százaléka, de legfeljebb évi 130 ezer forint visszaigényelhető az szja-ból. Az adójóváírás összege azonban más nyugdíjcélú megtakarításokkal kombinálva - akár a 280 ezer forintot is elérheti. Lényeges, hogy a kedvezmény csak a törvényi feltételeknek megfelelő életbiztosításokra, az úgynevezett nyugdíjbiztosításokra vonatkozik! 

Mikor szolgáltat a biztosító nyugdíjbiztosítási szerződéseknél?

SZJA törvényben a nyugdíjbiztosítás pontos definiálása: 

A megtakarítási életbiztosítás szerződése konkrét lejárattal rendelkezik, amely a szerződéskötés napján aktuális nyugdíjkorhatár elérésének időpontja. (Fix futamidőre kerül megkötésre és már a megkötés pillanatában rögzítésre kerül a nyugdíjcél)

Az alábbi események bármelyikének bekövetkeztekor szolgáltat:

 • nyugdíjba vonulás, vagy
 • szerződésben rögzített lejárat, vagy
 • 40%-os rokkantság megállapítása, vagy
 • biztosított lejárati idő előtti elhalálozása 

Lehetőséged van kedvezményezett megjelölésére is, mellyel elhalálozás esetén a hagyatéki eljárás mellőzésével, akár a törvényes örököstől eltérő rendelkezés is adható. A nyugdíjbiztosítási szolgáltatás a többi öngondoskodási terméktől eltérően a biztosított halála vagy egészségkárosodása esetén kiegészül további szolgáltatással is 

Mit jelent a szerződéskötési nyugdíjkorhatár és mit jelent a tényleges nyugdíjba vonulás?

 • A szerződéskötési nyugdíjkorhatár a szerződés időpontjában érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt jelenti. Ez jelenleg 65 év - tehát ezt a lejáratkori időpontot egy későbbi, esetleges nyugdíjkorhatár-emelés sem változtatja meg.
 • A tényleges nyugdíjba vonulás dátuma ettől eltérhet, bizonyos körülményektől függően a 65. életéved betöltése előtt vagy után is nyugdíjba mehetsz.
 • Az biztos, hogy a 65. életév elérésekor (hacsak nem következik be más esemény, ami kifizetéssel jár, vagy a biztosítási szerződés ezen időpontot megelőzően egyéb ok miatt nem szűnik meg) a nyugdíjbiztosításban megtakarított összeg kifizetésre kerül.

Mi történik a lejáratkor?

A szerződés akkor jár le, amikor eléred a szerződéskötéskor aktuális hivatalos nyugdíjkorhatárt, azaz jellemzően a 65. születésnapodat. Szolgáltatási igényed bejelentése után a Biztosító a megadott számlaszámodra (biztosított számlájára) kifizeti a lejárat napján aktuális egyenleget, ami az évek során befizetett, költségekkel csökkentett díjakból, az igénybe vett adókedvezményekből, a szerződésben rögzített bónuszokból, nyereségből, valamint ezek hozamaiból elért tőkét jelenti. A Biztosító kifizetését semmilyen adó vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli.

Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot?

A nyugdíjcélú megtakarítást célszerű minél hamarabb, minél fiatalabb életkorban elkezdeni, mert annál nagyobb lesz a nyugdíjig összegyűjtött összeg, minél több ideig van befektetve a pénzed. Már kisebb összegekkel is jelentős megtakarítás érhető el. Az optimális előtakarékosság megtalálásában a Generali nyugdíj kalkulátorának használatával, tanácsadás keretei között tudok segíteni.

Mi történik akkor, ha a lejárat előtt szeretnék hozzáférni a pénzemhez?

Ha nem a Törvényben meghatározott nyugdíjbiztosítási szolgáltatás az oka a pénz felvételének, akkor vagy részleges vagy teljes visszavásárlási igényt a Biztosítóhoz írásos formában kell benyújtani. A biztosító a visszavásárlási szabályai szerint csökkentett egyenlegből, a törvényi előírásnak megfelelően a díjfizetés alatt igénybe vett adókedvezményt 20% büntetőkamattal levonja a nyilvántartott tőkéből és visszafizeti az államnak. A költségekkel csökkentett összeget átutalja a szerződésben megadott bankszámla számra.

Mi történik akkor, ha 10 év előtt jár le a szerződés?

Ha a Biztosított részéről a szerződéskötéskori nyugdíjkorhatár elérése, vagy a tényleges öregségi / rokkantsági nyugdíjjogosultság megszerzése, a szerződés 10. éve előtt történik meg, akkor ebben az esetben a Biztosító nem egy összegben, hanem egy összesen 10 évig tartó nem csökkenő összegű járadék formájában fizet. Egy konkrét példán keresztül szemléltetve amennyiben a 8. évfordulónál jár le a szerződés, akkor egy 2 éves, nem csökkenő összegű járadék kifizetés veszi kezdetét.

Mi történik akkor, ha közben emelik a nyugdíjkorhatárt?

Minden nyugdíjbiztosítási szerződés jogilag tartamos életbiztosítás. Mivel a nyugdíjbiztosítási szerződés a kötéskor aktuális hivatalos nyugdíjkorhatárig tart, ami jelenleg 65. betöltött életév, ezért a nyugdíjkorhatár emelésének nincs hatása a szerződés lejáratára. A nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan öngondoskodási forma a három közül (NYESZ, Önkéntesnyugdíjpénztár, Nyugdíjbiztosítás), amely nem a mindenkori nyugdíjkorhatár elérésekor válik hozzáférhetővé, hanem a szerződéskötéskor érvényes nyugdíjkorhatár a lejárata.  Vagyis ez azt jelenti, hogy legkésőbb a 65. életéved betöltésekor, vagyis a szerződéslejáratakor, a szolgáltatási igény bejelentését követően a szerződéskötéskor szerződésben rögzített feltételek szerint megtörténik a biztosított részére a kifizetés.

Forrás: MABISZ   

Miért lehet jó eszköz a nyugdíjbiztosítás nyugdíjcélú megtakarításként? 

 • Egyben biztosítás is

  A nyugdíjbiztosítások nemcsak megtakarítást jelentenek, hanem biztosítási védelmet is.
  Az élet-, baleset-, egészségbiztosítási védelem szintje és tartalma általában rugalmasan alakítható ki a szerződésen belül.

  Szakértői segítség

  A nyugdíjbiztosítás felkínálja a szakértő közvetítő támogatását a szerződéskötés előtt és a teljes tartam során. Ez abban nyújt segítséget, hogy az igényeidnek, élethelyzetednek és kockázatvállaló képességednek leginkább megfelelő terméket választhasd ki.

  Rendszeres megtakarítás

  A biztosítás rendszeres megtakarításra ösztönöz. Ezzel a leghatékonyabban képes elősegíteni a nyugdíjcélú tőkefelhalmozás sikerét, azaz a zavartalan nyugdíjas évek anyagi biztonságát. Ugyanakkor lehetőséget nyújt a rendszeres díjfizetés mellett az eseti befizetésekre is, amivel tovább gyarapíthatod a megtakarításod.

  Megtakaríthatsz másnak is

  Gyakran éppen a jövedelemadóval nem rendelkezők szorulnak rá a leginkább az öngondoskodásra. A biztosítás lehetőséget nyújt arra is, hogy akár egy családtagod nyugdíjára tehess félre.

  Garantált szolgáltatás lehetősége

  A hagyományos életbiztosítás az egyetlen olyan megtakarítási forma, ahol a biztosító évtizedekre előre az ügyfél által előre meghatározható lejárati biztosítási összeget ígér, és ez az ígéret szigorú szabályozással alátámasztott, azaz garantálja a szolgáltató fizetőképességét.

  Személyre szabható

  A biztosítás nyújtja legrugalmasabban a személyre szabott összeállítás lehetőségét az alábbiak szerint:​​​​​​​

  • biztosítási védelem rugalmas alakítása
  • rendszeres díjfizetés mellett lehetőség az eseti vagy egy összegű befizetésekre is
  • tanácsadás igénybevétele
  • szerződésgondozás
  • járadékszolgáltatás lehetősége
  • továbbá unit-linked típusú biztosítások esetében a befektetési aktivitás és kockázatvállalás egyénileg alakítható, melyhez a biztosító befektetési döntést segítő eszközöket kínál
  Életjáradék-fizetés

  Lehetőséged van arra, hogy rendszeres életjáradékot vegyél fel a szolgáltatási szakaszban.

Blog cikkeinkből

Nem látunk a jövőbe, de gondolunk rá
Feltöltés alatt
A méltóságteljes nyugdíjas évekért
A méltóságteljes nyugdíjas évekért

Magánjogi szerződéssel köthető nyugdíjbiztosítással az államtól függetlenül, saját magad gondoskodhatsz egyéni nyugdíjszámládról, amit 20% adójóváírással tovább növelhetsz. Akár vállalkozó vagy, akár cégvezető, akár alkalmazott, találunk hozzád legjobban illő nyugdíjbiztosítást.

Ne feledd, a ma meghozott döntéseink befolyásolják a jövőnket. 

Frissítés: 2022. október 05.

Elvárásaidnak megfelelő, fenntartható és átlátható biztosítási konstrukciókkal várom megtisztelő érdeklődésed.

A célom, hogy a kapcsolatfelvétel kellemes legyen. Ehhez nem kell mást tenned mint, hogy tölts ki egy rövid űrlapot, és a lehető legrövidebb időn belül felveszem veled a kapcsolatot. Az ingyenes tanácsadást követően is kapcsolatban maradunk, örömmel válaszolok a kérdéseidre, rám mindig számíthatsz.