Nyugdíj megtakarítási megoldások

A derűs nyugdíjas évekért

Befektetés a jövőbe

Milyen különös is életünk körforgása! Egy kisgyerek úgy gondolja, majd akkor lesz neki igazán jó, ha nagy lesz. Az iskoláskorhoz érve ráébred, hogy ez a szakasz annyira azért mégsem pálya, de majd felnőttként végre teljesen önálló és szabad lehet. 

A munkás évek alatt a nyugdíjas éveket várjuk, mert dolgozni mégsem tűnik olyan felszabadítónak, mint eredetileg képzeltük, a nyugdíjaskor elérkezése pedig elhozza a kései ébredést: gyerekként és fiatal felnőttként egyaránt szuper volt az élet, csak a folyamatos előre néző vágyakozás helyett érdemes lett volna felismerni a szépséget, a jó dolgokat a jelen pillanatban. 

A nyugdíj megtakarítás befektetés a jövőbe.

Aztán egyszer csak eljön az idő, amikor mind ugyanazt csináljuk. A gyerekek megnőnek, elköltöznek egy másik városba, vagy akár másik országba, mi pedig nyugdíjasok leszünk és nézzük a TV-ben kedvenc sorozatainkat, piacra járunk, vagy füvet nyírunk a kertünkben. 

Egy bizonyos kor után fontos, hogy megmutassuk a világnak, még képesek vagyunk derűsen élni, nem felejtettük el becsülni a pénzt, továbbra is szorgalmasan végezzük napi teendőinket. 

Csak, hogy a hazai rendszer időskori kifizetései jelentősen alacsonyabb életszínvonalat biztosítanak a nyugdíjasoknak, mint amihez aktív éveikben hozzászoktak, és sok friss nyugdíjasnál olyan problémákat okoz, amire nem készültek fel.

Sok ember úgy gondolja, "ráér" rendbe hozni a dolgait, de arra nem gondol, hogy épp a rendbe nem tett dolgok veszélyeztetik békés öregkorát.

A nyugdíj története

Az öregségi nyugdíjellátás az életünk egyik legalapvetőbb ellátási formája, ami nélkül, el sem tudjuk képzelni nyugdíjas éveinket. 

Pedig időskori állami nyugellátás 1929 előtt gyakorlatilag nem létezett. Az időskori szegénység megelőzését célzó nyugdíjrendszer magyarországi története az első nyugdíjtörvénnyel 1929- ben vette kezdetét, ami számos változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben.  

Az akkori nyugdíjat nem a jelenlegi felosztó-kirovó, hanem egy úgynevezett várományfedezeti rendszer szerint finanszírozták.  A nyugdíjra jogosultak járulékai egyéni számlákon gyűltek, az összeget pedig az állam tőkésítette, és befektetési alapokban kamatoztatta. 

A második világháború és az ezzel járó rossz gazdasági döntések miatt azonban a negyvenes évek végére az állami nyugdíjvagyon gyakorlatilag kiürült. Az állami nyugdíjrendszert a második világháború után a nulláról kellett újjáépíteni. Ekkor vezették be a máig érvényes felosztó-kirovó rendszert, aminek az alapja, hogy aktív munkavállalók jelen időben befolyt járulékaiból finanszírozzák az idősek nyugdíjbiztosítás ellátását.

Azt régóta tudjuk, hogy Európa komoly problémákkal küszködik a demográfiában, Magyarország pedig még Európán belül is rossz helyzetben van. Az elöregedő népesség és az egyre magasabb várható élettartam a kevés gyermek születés és a munkaerő kivándorlás miatt az egyensúly felborult, és egyre nagyobb teher nehezedik az állami nyugdíjkasszára. Az állami nyugdíj előre láthatólag nem lesz elég az alapvető szükségletek kielégítésére sem, ezért a tervezett nyugdíjkiegészítés, saját nyugdíjbiztosítás fenntartásával, és felkészülés nyugdíjas éveinkre ma már szinte elkerülhetetlen.


Nyugdíjszámítás

Az aktuális törvényben előírt nyugdíjkorhatár elérésével minden magyar állampolgár, jogosult állami nyugdíjra. Természetes, hogy mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogy mennyi nyugdíjra számíthatunk. A pontos számok kiderítése viszont bonyolult és összetett folyamat. A várható nyugdíjunk összegét számos dolog befolyásolja. 

A munkával töltött évek alatt nemcsak a béreket meghatározó tényezők változnak, de összegszerűen sem lehet beszámítani a nyugdíjba a régi járandóságot. Például egy 1980-ban szerzett pár ezer forintos havi fizetés ma már nyilvánvalóan kevés lenne. A szintre hozás az úgynevezett valorizációs szorzószámokkal történik, mely szorzókat évente határoznak meg, és tesznek közzé a Magyar Közlönyökben. A nyugdíj összege tehát jelentősen függ attól is, hogy melyik évben vonulunk nyugdíjba. 

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF) az aktuális jogszabályoknak megfelelően számol, de a pontos számításhoz szükség van a szolgálati idő és életpálya-kereset kimutatásban rögzített adatokra is, amelyeket a kalkulátor kérni fog tőlünk a számításhoz. A kalkulátor nem számol az infláció mértékével, valamint a változékony gazdasági és társadalmi helyzeteket sem tudja figyelembe venni.

Saját, innovatív nyugdíjkalkulátor létrehozása lehetővé tette, hogy az aktuális jogszabályoknak megfelelő nyugdíjszámítás hosszútávon pontosabb és megbízhatóbb eredményt mutat. Ez természetesen nem helyettesíti az állami ONYF számítását, de iránymutatásként szolgálhat az előzetes tájékozódáshoz. 


A nyugdíjmegtakarítás általános jellemzői

Az egyik legfontosabb pénzügyi döntés az életünkben a nyugdíjas évekre történő felkészülés. A napi kiadásokra, rezsire, az unokákra és váratlan kiadásokra a nyugdíjas évek alatt nagy eséllyel már nem lesz lehetőség plusz pénzt előteremteni. Tehát abból tudunk gazdálkodni, amit aktív munkával töltött éveinkben előre megspóroltunk.  

A tervezésnél a jelenlegi pénzügyi helyzetedhez mérten kell mérlegelned. Minden nyugdíjcélú megtakarítás hosszú távú elköteleződést jelent, ezért nagyon fontos, hogy jól mérd fel a lehetőségeid.

A magánjogi szerződéssel létrejött nyugdíjbiztosításokra nincs hatással a nyugdíjkorhatár emelkedése, a nyugdíjbiztosítások a szerződéskori aktuális nyugdíjkorhatárhoz igazodnak. A jelenleg érvényben lévő nyugdíj jogszabály alapján, nyugdíjmegtakarításidhoz, adó- és járulékmentesen férhetsz hozzá, amikor eléred a nyugdíjkorhatárt, ami jelenleg 65 év.  (nők esetében 40 év igazolható szolgálati év) és eltelt a szerződéskötéstől 10 év. Igaz ez akkor is, ha a nyugdíjkorhatár emelkedni fog, hiszen a szerződés az aláíráskor létrejött eredeti feltételekkel, tehát 65 éves korodban kifizetésre fog kerülni.

Hozz jó döntést, hogy a nyugdíjas évek alatt is derülátóan élhess

Biztosítás és megtakarítás egyben

A nyugdíjbiztosítás nemcsak megtakarítást jelent a nyugdíjas évekre, hanem biztosítási védelmet is.
Az élet-, baleset-, egészségbiztosítási védelem szintje és tartalma rugalmasan kialakítható a szerződésen belül.

Magánjogi szerződéssel köthető nyugdíjbiztosítással az államtól függetlenül, saját magad gondoskodhatsz egyéni nyugdíjszámládról, amit 20% adójóváírással tovább növelhetsz.

Milyen nyugdíjmegtakarítási formák vannak a Generali megoldásai között?

✔ Befektetési egységekhez (Unit Linked) kötött nyugdíjbiztosítás

✔ Klasszikus nyugdíjbiztosítás 

✔ Egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás

✔ Önkéntes nyugdíjpénztár.  

Rendszeres díjas befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás

A befektetési egységekhez kötött biztosítások esetén (unit-linked) te állítod össze az ún. befektetési portfóliót, azaz te választod ki, hogy megtakarításod milyen eszközalapokba kerüljön.
A nyugdíjbiztosítás szerződés időtartama alatt tetszőlegesen átválthatod a pénzed egyik befektetési eszközalapból a másikba.  

AKTÍV MEGTAKARÍTÁS II. Kiegészítő megtakarítási program hozzákötésével növelheted megtakarításodat, amit rugalmasan bármikor kivehetsz.

Befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás választásával a Generali különböző befektetési eszközalapokat kínál a számodra. Ezek közül Te választhatod meg, hogy melyikbe és milyen arányban akarod elhelyezni a a nyugdíjas évekre megtakarításodat. Az ilyen döntések meghozatalához a Generali az elérhető befektetési eszközalapokat minősíti attól függően, hogy az eszközalap mennyire kockázatos, illetve milyen hozamkilátással rendelkezik.

A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás nagyobb befektetési szabadságot biztosít és lehetővé teszi magasabb hozamok elérését. Kockázat és hozam kéz a kézben jár. Tekintettel arra, hogy ezen biztosítás esetében Te határozod meg, hogy milyen eszközökbe helyezze el a Generali alapkezelő a nyugdíjas évekre megtakarításaid, a választásod előtt az eszközalap kockázatával tisztában kell lenned.

Rendszeres díjas klasszikus nyugdíjbiztosítás

A hagyományos nyugdíjbiztosítás jelenleg a legbiztonságosabb nyugdíj megtakarítási forma, mivel egyedülálló módon a befektetés kockázatát a Biztosító vállalja. A Biztosító határozza meg, hogy mibe fekteti a pénzed. Mivel a biztosító saját elvei alapján fekteti be a megtakarításokat, a befektetés kockázatát is a biztosító vállalja. A megtakarításokat a biztosító saját eszközeivel együtt fekteti be, ezért a biztosító is érdekelt abban, hogy a lehető legmagasabb hozamot érje el.

Szerződéskötéskor te döntesz arról, mekkora összeget szeretnél nyugdíjas éveidre megtakarítani. Az infláció kivédése érdekében a biztosítási díj évente automatikusan növekszik.  

Egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás

Rugalmas befektetés a nyugdíjas évekre vagy akár rövidtávú megtakarítási célra. Jól átlátható befektetési konstrukció, ami akár azonnal elérhető vésztartalékot jelenthet. Rugalmas, hiszen nincs rendszeres befizetés. Te döntöd el, mikor és mennyit akarsz befizetni. Lehetőséged van rendszeresen, kisebb összeget befizetni, de akár egy összegű, egyszeri biztosítási díjjal is elindíthatod a megtakarításod.

Nyugdíjbiztosítás céljából kötött szerződés esetén:

11 év vagy annál hosszabb tartam esetén már egyszeri 200 000 Ft -al elindítható. 

Járadékbiztosítás

A járadékbiztosítás meghatározott ideig tart. A járadékbiztosítás lényege, hogy a befizetett pénzösszeg rendszeres járadék formájában kerül kifizetésre. A járadék kifizetésére, a biztosítás típusától függően életed végéig jogosult lehetsz vagy akár meghatározott ideig is tarthat.

Önkéntesnyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár a legrégebbi megtakarítási forma a nyugdíj megtakarítási lehetőségek között. Az önkéntes pénztár NEM magánnyugdíjpénztár. Az önkéntes nyugdíjpénztárak olyan önkéntes alapon szerveződő közösségek, amelyek nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségként nyújtanak befektetési megoldást. Az önkéntes pénztárba fizetett pénzed névre szóló számlán, saját nyugdíj megtakarításodként tartják nyilván. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseidben összegyűjtött pénz a te magántulajdonod, amit leadózott, nettó béredből teszel félre. Nem igényel szakértelemet, a leggyorsabban kiválasztható, és elindítható megtakarítási forma.

Bármikor befizethetsz, illetve szüneteltetni is tudod a befizetéseket. Az önkéntes nyugdíjpénztár lehetőséget teremt arra, hogy aktív éveid jövedelméből biztonságos és hatékony módon legyen lehetőséged előtakarékoskodni. Az önkéntes nyugdíjpénztár minimum 10 éves tagsági viszonyt (várakozási időt) követően fizet, illetve a nyugdíjkorhatár elérésével nyújt szolgáltatást tagjaiknak, vagy azok közeli hozzátartozójának.  

A választható portfóliós rendszernek köszönhetően különböző befektetési eszközöket tartalmazó lehetőségek közül választhatsz.  Az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett megtakarítások után, egy évben maximum 150 000 forintot vissza igényelhetsz adójóváírásként.

Adójóváírással növelheted megtakarításod 

A nyugdíjbiztosítást az állam adójóváírás lehetőségével támogatja. Az adóhatóság által jóváírt összegeket rendkívüli befizetésként könyveljük rá és tartjuk nyilván a szerződéseden. A jóváírt adóvisszatérítésen felül plusz befizetésekkel is növelheted a nyugdíjas évekre szánt megtakarításod.

A hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az adott évben a nyugdíjbiztosításra befizetett egyszeri és eseti díj 20%-ával megegyező összegű - de maximum 130 000 Ft - adóvisszatérítést vehetsz igénybe, melyet mindig a következő évi adóbevallásában igényelhetsz.


A Felmerülő költségekről

Nyugdíjmegtakarítás esetében Teljes Költségmutatóval (TKM) számolunk, amely a legátfogóbb mutató. Előnye, hogy egyetlen szám segítségével fejezi ki az adott biztosítás költségeit, ezért egy egyszerűen értelmezhető, ügyfélbarát költségmutató. A legjobb, leggyorsabb lehetőség arra, hogy összehasonlítsad a különböző nyugdíjbiztosítási és pénztári megoldásokat.

Melyik nyugdíjmegtakarítási megoldást válaszd?

A döntéshez több mindent érdemes mérlegelned:

 • Mitől függ a hozamuk?
 • Mibe, és hogyan történik a pénzed elhelyezése?
 • Milyen költségekkel kell számolnod?
 • Mikor férhetsz hozzá a pénzedhez?
 • Rendszeresen szeretnél megtakarítani, vagy az egy összegű befizetéseket, alkalmanként kiegészítésekkel részesíted előnyben?
 • Mikor jár nyugdíjbiztosítások után adójóváírás, és hogy tudod igénybe venni?

A pénzt az alapkezelők befektetési szakemberi fektetik be állampapírokba, részvényekbe, kötvényekbe vagy befektetési alapokba. Amennyiben lehetőséged van rá és többet szeretnél megtakarítani nyugdíjadra jó hír, hogy erre is lehetőséged van. Egyszerre fizetheted az önkéntes nyugdíjpénztárt és a nyugdíjbiztosítást 

Jelenleg hatályos nyugdíjtörvény összesen 280.000 Ft adó visszaigénylését teszi lehetővé az SZJA befizetéseidből. 

 • Nyugdíjbiztosítás befizetésid után 130. 000 Ft adó-visszatérítés igényelhető 
 • Önkéntesnyugdíjpénztár befizetések után 150.000 Ft adó-visszatérítés igényelhető

Összegzés

Többféle megoldás közöl választhatsz.  Akár vállalkozó vagy, akár cégvezető, akár alkalmazott, találunk hozzád legjobban illő nyugdíjbiztosítást.

 • Évente adójóváírást vehetsz igénybe 
 • Örökölhető, megjelölhetsz haláleseti kedvezményezett, ezért nem része a hagyatéki eljárásnak. 
 • Nyugdíjbiztosítás választásakor a megtakarítás mellett biztosítási szolgáltatásokkal is kiegészítheted a szerződésed betegség, baleset, egészségkárosodás vagy halál esetére.

Javaslom ne egyedül fogj neki a különböző megoldások átnézésének, hiszen vannak eltérések a lehetőségek között: hozamban, költségben, rugalmasságban. 

A választásban és a különböző megoldások értékelésében nagy segítségedre lehet a jó, és szakmailag felkészült pénzügyi tanácsadó és biztosítási szakértő. A leg optimálisabb nyugdíjmegtakarítási forma kiválasztásához, kérd visszahívásomat. Örömmel válaszolok a kérdéseidre és segítek a döntésben :)

Nyugdíjbiztosítás Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Mit jelent a felosztó kirovó rendszer? 

A felosztó-kirovó rendszerben a nyugdíj nem egyéni számlákon gyűlik. Az aktív munkavállalók által befizetett járulékok összessége egy nyugdíjfedezetet képez, amit az állam eloszt az arra jogosultak körében. Az állam csak annyi nyugdíjat tud kifizetni, amennyi járulékot a dolgozók befizetnek.

Hogy működik a hazai nyugdíjrendszer?

Hazánkban az öregségi nyugdíjjak a felosztó-kirovó rendszer alapján működik. Ez azt jelenti, hogy a bruttó keresetükből levont járulékokból fedezi az állam a nyugdíjakat. Ezeket a járulékokat azonban az állam nem névre szóló számlákon gyűjti, hanem egyetlen "kasszába", amelyet a nyugdíj törvényben rögzített egységes nyugdíj számítás rendszere alapján oszt szét az arra jogosultak körében.

Mi alapján számítják ki a nyugdíjakat?

A nyugdíjunkat két alapvető adatból számolják ki: a havi nettó átlagkereset és az aktív munkával töltött szolgálati időből. Valorizációs szorzó segítségével a korábbi évek jövedelmeit hozzá kell igazítani az aktuális évi jövedelem reálértékéhez.

Miért van szükség nyugdíj-előtakarékosságra?

A nyugdíjak összege jelentősen elmarad a bérektől, és a különbség évről évre nő. Éppen ezért létfontosságú, hogy még aktív korban találjunk megoldást a problémára. Az emberiség történetében sohasem volt olyan magas a várható élettartam, mint most. Jelenleg súlyos demográfiai problémával nézünk szembe: egyre kevesebb gyermek születik, közben mind többen érik meg a nyugdíjas kort. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer tehát nemcsak átalakításra, de kiegészítésre is szorul. 

Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot?

A nyugdíjcélú megtakarítást célszerű minél hamarabb, minél fiatalabb életkorban elkezdeni, mert annál nagyobb lesz a nyugdíjig összegyűjtött összeg, minél több ideig van befektetve a pénzed. Már kisebb összegekkel is jelentős megtakarítás érhető el. Az optimális előtakarékosság megtalálásában a Generali nyugdíj kalkulátorának használatával, ingyenes tanácsadás keretei között tudok segíteni. 

Mit a (nyugdíjcélú) nyugdíjbiztosítás? 

2014-től az SZJA törvény definiálja a Nyugdíjbiztosítás fogalmát, azaz pontosan meghatározza, hogy milyen speciális tulajdonságokkal rendelkező életbiztosítások tartozhatnak ebbe a kategóriába. A jogszabály szerint Nyugdíjbiztosításnak minősül az az életbiztosítási szerződés, melyre az alábbiak együttesen teljesülnek:

 • konkrét lejárattal rendelkezik, amely megegyezik a szerződéskötéskor aktuális jogszabályok szerinti nyugdíjkorhatárral (ez jelenleg az 1957 után születettek esetében a 65. életév),
 • szolgáltat a biztosított halála esetén, nyugdíjba vonulásakor, ha a biztosított a lejárat napján életben van, illetve, ha a tartam alatt legalább 40%-os maradandó egészségkárosodást szenved.

Mi az állam szerepe a (nyugdíjcélú) nyugdíjbiztosításoknál?

Minden üzleti alapon működő biztosítási szerződés polgárjogi szerződés, ezért az államnak nincs beleszólása. Önerőből indított nyugdíj megtakarítás egy saját névre szóló, egyéni megtakarítási számlán gyarapodik, ahol különböző befektetési eszközalapokat a Generali kezeli, a befektetett pénzekkel együtt. Jogilag életbiztosításnak minősül, ezért az itt kezelt tőkéhez se az állam, se a NAV nem férhet hozzá. A Nyugdíjbiztosítás tehát nem része az állami TB nyugdíjrendszernek, így pont annyira állami befolyású termék, mint egy banki folyószámla. 

Mi a nyugdíjcélú adójóváírás és kinek jár?

A 2014. január 1-je után kötött nyugdíjbiztosítások éves díjának 20 % százaléka, de legfeljebb évi 130 ezer forint igényelhető vissza a személyi jövedelemadóból (szja) Az adójóváírás összege más nyugdíjcélú megtakarításokkal kombinálva (pld. önkéntes nyugdíjpénztár) - akár a 280 ezer forintot is elérheti. Lényeges, hogy a kedvezmény csak a törvényi feltételeknek megfelelő életbiztosításokra, az úgynevezett nyugdíjbiztosításokra vonatkozik!

Mik az adójóváírás igénylésének a lépései?

A nyugdíjbiztosítás után visszaigényelhető adójóváírás nem jár alanyi jogon. A biztosító minden évben elküldi részünkre a visszaigényelhető adójóváírásról az elszámolást, amit a NAV felé is köteles elküldeni. Az adóbevallásunkat vagy mi készítjük el magunknak, és nyugdíjbiztosításunk után az SZJA-ból vissza igényelhető adójóváírás igényünket mi tüntetjük fel az adóbevallás arra kijelölt részén, vagy a NAV által elkészített tervezetet fogadjuk el. 

Mikor kell visszafizetni az adójóváírást?

Az adójóváírás a nyugdíjas éveinkre szánt adókedvezmény. Ha nem a Törvényben meghatározott nyugdíjbiztosítási szolgáltatás az oka a pénz felvételének, akkor vagy részleges vagy teljes visszavásárlási igényt a Biztosítóhoz írásos formában kell benyújtani. 

A biztosító a visszavásárlási szabályai szerint csökkentett egyenlegből, a törvényi előírásnak megfelelően a díjfizetés alatt igénybe vett adókedvezményt 20% büntetőkamattal levonja a nyilvántartott tőkéből és visszafizeti az államnak. 

Ez alól kivételt, csak az adótörvényben foglalt egyéb kifizetési jogosultságok, mint például a 40%-os rokkantság vagy a biztosított halála képeznek.

A költségekkel csökkentett összeget átutalja a szerződésben megadott bankszámla számra. 

Mikor szolgáltat a biztosító nyugdíjbiztosítási szerződéseknél?

SZJA törvényben a nyugdíjbiztosítás pontos definiálása:

A megtakarítási életbiztosítás szerződése konkrét lejárattal rendelkezik, amely a szerződéskötés napján aktuális nyugdíjkorhatár elérésének időpontja. (Fix futamidőre kerül megkötésre és már a megkötés pillanatában rögzítésre kerül a nyugdíjcél)

Az alábbi események bármelyikének bekövetkeztekor szolgáltat:

 • nyugdíjba vonulás, vagy
 • szerződésben rögzített lejárat, vagy
 • 40%-os rokkantság megállapítása, vagy
 • biztosított lejárati idő előtti elhalálozása

Javasolt kedvezményezett megjelölése, mellyel elhalálozás esetén a hagyatéki eljárás mellőzésével, akár a törvényes örököstől eltérő rendelkezés is adható. A nyugdíjbiztosítási szolgáltatás a többi öngondoskodási terméktől eltérően a biztosított halála vagy egészségkárosodása esetén kiegészül további szolgáltatással is.

Mit jelent a szerződéskötési nyugdíjkorhatár és a tényleges nyugdíjba vonulás?

 • A szerződéskötési nyugdíjkorhatár a szerződés időpontjában érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt jelenti. Ez jelenleg 65 év - tehát ezt a lejáratkori időpontot egy későbbi, esetleges nyugdíjkorhatár-emelés sem változtatja meg.
 • A tényleges nyugdíjba vonulás dátuma ettől eltérhet, bizonyos körülményektől függően a 65. életéved betöltése előtt vagy után is nyugdíjba mehetsz.
 • A 65. életév elérésekor a nyugdíjbiztosításban megtakarított összeg kifizetésre kerül. (hacsak nem következik be más esemény, ami kifizetéssel jár, vagy a biztosítási szerződés ezen időpontot megelőzően egyéb ok miatt nem szűnik meg) 

Mikor jár le a nyugdíjbiztosítási szerződés és mikor fizet a biztosító?

A szerződés akkor jár le, amikor eléred a szerződéskötéskor aktuális hivatalos nyugdíjkorhatárt, azaz jellemzően a 65. születésnapod. Szolgáltatási igényed bejelentése után a Biztosító a megadott számlaszámodra (biztosított számlájára) kifizeti a lejárat napján aktuális egyenleget, ami az évek során befizetett, költségekkel csökkentett díjakból, az igénybe vett adókedvezményekből, a szerződésben rögzített bónuszokból, nyereségből, valamint ezek hozamaiból elért tőkét jelenti. A Biztosító kifizetését semmilyen adó vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli. 

Mi történik, ha 10 év előtt lejár a szerződés?

Ha a Biztosított részéről a szerződéskötéskori nyugdíjkorhatár elérése, vagy a tényleges öregségi / rokkantsági nyugdíjjogosultság megszerzése, a szerződés 10. éve előtt történik meg, akkor ebben az esetben a Biztosító nem egy összegben, hanem egy összesen 10 évig tartó nem csökkenő összegű járadék formájában fizet. Egy konkrét példán keresztül szemléltetve amennyiben a 8. évfordulónál jár le a szerződés, akkor egy 2 éves, nem csökkenő összegű járadék kifizetés veszi kezdetét. 

Mi történik, ha közben a szerződés lejárata előtt emelik a nyugdíjkorhatárt? 

Minden nyugdíjbiztosítási szerződés jogilag tartamos életbiztosítás. Mivel a nyugdíjbiztosítási szerződés a kötéskor aktuális hivatalos nyugdíjkorhatárig tart, ami jelenleg 65. betöltött életév, ezért a nyugdíjkorhatár emelésének nincs hatása a szerződés lejáratára. A nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan öngondoskodási forma a három közül (NYESZ, Önkéntesnyugdíjpénztár, Nyugdíjbiztosítás), amely nem a mindenkori nyugdíjkorhatár elérésekor válik hozzáférhetővé, hanem a szerződéskötéskor érvényes nyugdíjkorhatár a lejárata. Vagyis ez azt jelenti, hogy legkésőbb a 65. életéved betöltésekor, tehát a szerződéslejáratakor, a szolgáltatási igény bejelentését követően a szerződésben rögzített feltételek szerint megtörténik a biztosított részére a kifizetés. 

Forrás: MABISZ