Nyugdíj megtakarítási megoldások

A gondtalan nyugdíjas évekért

A nyugdíj története

Az öregségi nyugdíjellátás az életünk egyik legalapvetőbb ellátási formája, ami nélkül, el sem tudjuk képzelni nyugdíjas életünket. 

A nyugdíj története az 1920-as években kezdődött
A nyugdíj története az 1920-as években kezdődött

Pedig időskori állami nyugellátás 1929 előtt gyakorlatilag nem létezett. Az időskori szegénység megelőzését célzó nyugdíjrendszer magyarországi története az első nyugdíjtörvénnyel 1929- ben vette kezdetét, ami számos változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben.  

Az akkori nyugdíjat nem a jelenlegi felosztó-kirovó, hanem egy úgynevezett várományfedezeti rendszer szerint finanszírozták.  A nyugdíjra jogosultak járulékai egyéni számlákon gyűltek, az összeget pedig az állam tőkésítette, és befektetési alapokban kamatoztatta. 

A második világháború és az ezzel járó rossz gazdasági döntések miatt azonban a negyvenes évek végére az állami nyugdíjvagyon gyakorlatilag kiürült. Az állami nyugdíjrendszert a második világháború után a nulláról kellett újjáépíteni. Ekkor vezették be a máig érvényes felosztó-kirovó rendszert, aminek az alapja, hogy aktív munkavállalók jelen időben befolyt járulékaiból finanszírozzák az idősek ellátását.

Az elöregedő kórfa és az egyre magasabb várható élettartam a kevés gyermek születés és a munkaerő kivándorlás miatt azonban az egyensúly felborult, és egyre nagyobb teher nehezedik az állami nyugdíjkasszára. Az állami nyugdíj előre láthatólag nem lesz elég az alapvető szükségletek kielégítésére sem, ezért a tervezett nyugdíjkiegészítés és a felkészülés nyugdíjas éveinkre ma már szinte elkerültetetlen.

Nyugdíjszámítás

Az aktuális törvényben előírt nyugdíjkorhatár elérésével minden magyar állampolgár, jogosult állami nyugdíjra. Természetes, hogy mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogy mennyi nyugdíjra számíthatunk. A pontos számok kiderítése viszont bonyolult és összetett folyamat. A várható nyugdíjunk összegét számos dolog befolyásolja. 

 nyugdíj kiszámítása szakértő segítsége nélkül szinte lehetetlen feladat.
nyugdíj kiszámítása szakértő segítsége nélkül szinte lehetetlen feladat.

A munkával töltött évek alatt nemcsak a béreket meghatározó tényezők változnak, de összegszerűen sem lehet beszámítani a nyugdíjba a régi járandóságot. Például egy 1980-ban szerzett pár ezer forintos havi fizetés ma már nyilvánvalóan kevés lenne. A szintre hozás az úgynevezett valorizációs szorzószámokkal történik, mely szorzókat évente határoznak meg, és tesznek közzé a Magyar Közlönyökben. A nyugdíj összege tehát jelentősen függ attól is, hogy melyik évben vonulunk nyugdíjba. 

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF) az aktuális jogszabályoknak megfelelően számol, de a pontos számításhoz szükség van a szolgálati idő és életpálya-kereset kimutatásban rögzített adatokra is, amelyeket a kalkulátor kérni fog tőlünk a számításhoz. A kalkulátor nem számol az infláció mértékével, valamint a változékony gazdasági és társadalmi helyzeteket sem tudja figyelembe venni.

Saját, innovatív nyugdíjkalkulátor létrehozása lehetővé tette, hogy az aktuális jogszabályoknak megfelelő nyugdíjszámítás hosszútávon pontosabb és megbízhatóbb eredményt mutat. Ez természetesen nem helyettesíti az állami ONYF számítását, de iránymutatásként szolgálhat az előzetes tájékozódáshoz. 

A nyugdíjmegtakarítások általános jellemzői

Az egyik legfontosabb pénzügyi döntés az életünkben a nyugdíjas életre történő felkészülés. A napi kiadásokra, rezsire, az unokákra és a váratlan kiadásokra nyugdíjasként nagy eséllyel már nem lesz lehetőség plusz pénzt előteremteni. Tehát abból tudunk gazdálkodni, amit aktív munkával töltött időnkben előre megspóroltunk.  

A tervezésnél a jelenlegi pénzügyi helyzetedhez mérten kell mérlegelned. Minden nyugdíjcélú megtakarítás hosszú távú elköteleződést jelent, ezért nagyon fontos, hogy jól mérd fel a lehetőségeid.

Hozz jó döntést, hogy a nyugdíjas évek alatt is derülátóan élhess
Hozz jó döntést, hogy a nyugdíjas évek alatt is derülátóan élhess

A magánjogi szerződéssel létrejött nyugdíjbiztosításokra nincs hatással a nyugdíjkorhatár emelkedése, a nyugdíjbiztosítások a szerződéskori aktuális nyugdíjkorhatárhoz igazodnak. A jelenleg érvényben lévő nyugdíj jogszabály alapján, nyugdíjmegtakarításidhoz, adó- és járulékmentesen férhetsz hozzá, ha eléred a nyugdíjkorhatárt, ami jelenleg 65 év.  (nők esetében 40 év igazolható szolgálati év) és eltelt a szerződéskötéstől 10 év. Igaz ez akkor is, ha a nyugdíjkorhatár emelkedni fog, hiszen a szerződés az aláíráskor létrejött eredeti feltételekkel, tehát 65 éves korodban kifizetésre fog kerülni.

Biztosítás és megtakarítás egyben

A nyugdíjbiztosítások nemcsak megtakarítást jelentenek, hanem biztosítási védelmet is.
Az élet-, baleset-, egészségbiztosítási védelem szintje és tartalma rugalmasan kialakítható a szerződésen belül.

Magánjogi szerződéssel köthető nyugdíjbiztosítással az államtól függetlenül, saját magad gondoskodhatsz egyéni nyugdíjszámládról, amit 20% adójóváírással tovább növelhetsz.

Milyen nyugdíjmegtakarítási formák vannak a Generali megoldásai között?

✔ Befektetési egységekhez (Unit Linked) kötött nyugdíjbiztosítás

✔ Klasszikus nyugdíjbiztosítás 

✔ Egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás

✔ Önkéntes nyugdíjpénztár.  

Rendszeres díjas befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások

Rendszeres díjas nyugdíjbiztosítások
Rendszeres díjas nyugdíjbiztosítások

A befektetési egységekhez kötött biztosítások esetén (unit-linked) te állítod össze az ún. befektetési portfóliót, azaz te választod ki, hogy megtakarításod milyen eszközalapokba kerüljön.
A nyugdijszerződés időtartama alatt tetszőlegesen átválthatod a pénzed egyik befektetési eszközalapból a másikba.  

AKTÍV MEGTAKARÍTÁS II. Kiegészítő megtakarítási program hozzákötésével növelheted megtakarításodat, amit rugalmasan bármikor kivehetsz.

Befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás választásával a Generali különböző befektetési eszközalapokat kínál a számodra. Ezek közül Te választhatod meg, hogy melyikbe és milyen arányban akarod elhelyezni a megtakarításodat. Az ilyen döntések meghozatalához a Generali az elérhető befektetési eszközalapokat minősíti attól függően, hogy az eszközalap mennyire kockázatos, illetve milyen hozamkilátással rendelkezik.

A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások nagyobb befektetési szabadságot biztosítanak és lehetővé teszik magasabb hozamok elérését. Kockázat és hozam kéz a kézben jár. Tekintettel arra, hogy ezen biztosítások esetében Te határozod meg, hogy milyen eszközökbe helyezze el a Generali alapkezelő a megtakarításaid, a választásod előtt az eszközalap kockázatával tisztában kell lenned.

Rendszeres díjas klasszikus nyugdíjbiztosítás

Klasszikus nyugdíjbiztosítás
Klasszikus nyugdíjbiztosítás

A hagyományos nyugdíjbiztosítás jelenleg a legbiztonságosabb nyugdijmegtakaritási forma, mivel egyedülálló módon a befektetés kockázatát a Biztosító vállalja. A Biztosító határozza meg, hogy mibe fekteti a pénzed. Mivel a biztosító saját elvei alapján fekteti be a megtakarításokat, a befektetés kockázatát is a biztosító vállalja. A megtakarításokat a biztosító saját eszközeivel együtt fekteti be, ezért a biztosító is érdekelt abban, hogy a lehető legmagasabb hozamot érje el.

Szerződéskötéskor te döntesz arról, mekkora összeget szeretnél megtakarítani. Az infláció kivédése érdekében a biztosítási díj évente automatikusan növekszik.  

Egyszeridíjas biztosítás

Egyszeri díjas megtakarítás
Egyszeri díjas megtakarítás

Jól átlátható befektetési konstrukció, ami akár azonnal elérhető vésztartalékot jelenthet neked és családodnak. Rugalmas, hiszen nincs rendszeres befizetés. Te döntöd el, mikor és mennyit akarsz befizetni.

Nyugdíjbiztosításként kötött szerződés esetén:

11 év vagy annál hosszabb tartam esetén már egyszeri 200 000 Ft -al elindítható. 

A nyugdíjbiztosításokat az állam adójóváírás lehetőségével támogatja. Az adóhatóság által jóváírt összegeket rendkívüli befizetésként könyveljük rá és tartjuk nyilván a szerződéseden. A jóváírt adóvisszatérítésen felül plusz befizetésekkel is növelheted a nyugdíjas évekre szánt megtakarításod.

A hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az adott évben a nyugdíjbiztosításra befizetett egyszeri és eseti díj 20%-ával megegyező összegű - de maximum 130 000 Ft - adóvisszatérítést vehetsz igénybe, melyet mindig a következő évi adóbevallásában igényelhetsz.

Járadékbiztosítás

A járadékbiztosítások meghatározott ideig tart. A járadékbiztosítás lényege, hogy a befizetett pénzösszeg rendszeres járadék formájában kerül kifizetésre. A járadék kifizetésére, a biztosítás típusától függően életed végéig jogosult lehetsz vagy akár meghatározott ideig is tarthat.

Önkéntes nyugdíjpénztár
Önkéntes nyugdíjpénztár

Önkéntesnyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár a legrégebbi megtakarítási forma a nyugdíj megtakarítási lehetőségek között. Az önkéntes pénztár NEM magánnyugdíjpénztár. Az önkéntes nyugdíjpénztárak olyan önkéntes alapon szerveződő közösségek, amelyek nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségként nyújtanak befektetési megoldást. Az önkéntes pénztárba fizetett pénzed névre szóló számlán, saját nyugdíj megtakarításodként tartják nyilván. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseidben összegyűjtött pénz a te magántulajdonod, amit leadózott, nettó béredből teszel félre. Nem igényel szakértelemet, a leggyorsabban kiválasztható, és elindítható megtakarítási forma.

Bármikor befizethetsz, illetve szüneteltetni is tudod a befizetéseket. Az önkéntes nyugdíjpénztár lehetőséget teremt arra, hogy aktív éveid jövedelméből biztonságos és hatékony módon legyen lehetőséged előtakarékoskodni. Az önkéntes nyugdíjpénztár minimum 10 éves tagsági viszonyt (várakozási időt) követően fizet, illetve a nyugdíjkorhatár elérésével nyújt szolgáltatást tagjaiknak, vagy azok közeli hozzátartozójának.  

A választható portfóliós rendszernek köszönhetően különböző befektetési eszközöket tartalmazó lehetőségek közül választhatsz.  Az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett megtakarítások után, egy évben maximum 150 000 forintot vissza igényelhetsz adójóváírásként.

A Felmerülő költségekről

A nyugdíjmegtakarítások esetében Teljes Költségmutatóval (TKM) számolunk, amely a legátfogóbb mutató. Előnye, hogy egyetlen szám segítségével fejezi ki az adott biztosítás költségeit, ezért egy egyszerűen értelmezhető, ügyfélbarát költségmutató. A legjobb, leggyorsabb lehetőség arra, hogy összehasonlítsad a különböző nyugdíjbiztosítási és pénztári megoldásokat.

Melyik nyugdíjmegtakarítási megoldást válaszd?

A döntéshez több mindent érdemes mérlegelned:

 • Mitől függ a hozamuk?
 • Mibe, és hogyan történik a pénzed elhelyezése?
 • Milyen költségekkel kell számolnod?
 • Mikor férhetsz hozzá a pénzedhez?
 • Rendszeresen szeretnél megtakarítani, vagy az egy összegű befizetéseket, alkalmanként kiegészítésekkel részesíted előnyben?
 • Mikor jár nyugdíjbiztosítások után adójóváírás, és hogy tudod igénybe venni?

A pénzt az alapkezelők befektetési szakemberi fektetik be állampapírokba, részvényekbe, kötvényekbe, vagy befektetési alapokba. Amennyiben lehetőséged van rá és többet szeretnél megtakarítani nyugdíjadra jó hír, hogy erre is lehetőséged van. Egyszerre fizetheted az önkéntes nyugdíjpénztárad és a nyugdíjbiztosításod.

Jelenleg hatályos nyugdíjtörvény összesen 280.000 Ft adó visszaigénylését teszi lehetővé az SZJA befizetéseidből. 

 • Nyugdíjbiztosítási befizetésid után 130. 000 Ft adó-visszatérítés igényelhető 
 • Önkéntesnyugdíjpénztári befizetések után 150.000 Ft adó-visszatérítés igényelhető

Összegzés

Többféle megoldás közöl választhatsz.  Akár vállalkozó vagy, akár cégvezető, akár alkalmazott, találunk hozzád legjobban illő nyugdíjbiztosítást.

 • Évente adójóváírást vehetsz igénybe 
 • Örökölhető, megjelölhetsz haláleseti kedvezményezett, ezért nem része a hagyatéki eljárásnak. 
 • Nyugdíjbiztosítás választásakor a megtakarítás mellett biztosítási szolgáltatásokkal is kiegészítheted a szerződésed betegség, baleset, egészségkárosodás vagy halál esetére.

Javaslom ne egyedül fogj neki a különböző megoldások átnézésének, hiszen vannak eltérések a lehetőségek között: hozamban, költségben, rugalmasságban. 

A választásban és a különböző megoldások értékelésében nagy segítségedre lehet a jó, és szakmailag felkészült pénzügyi tanácsadó és biztosítási szakértő. A leg optimálisabb nyugdíjmegtakarítási forma kiválasztásához, kérd visszahívásomat. Örömmel válaszolok a kérdéseidre és segítek a döntésben :)

Nyugdíjbiztosítás Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Mit jelent a felosztó kirovó rendszer? 

A felosztó-kirovó rendszerben a nyugdíj nem egyéni számlákon gyűlik. Az aktív munkavállalók által befizetett járulékok összessége egy nyugdíjfedezetet képez, amit az állam eloszt az arra jogosultak körében. Az állam csak annyi nyugdíjat tud kifizetni, amennyi járulékot a dolgozók befizetnek.

Hogy működik a hazai nyugdíjrendszer?

Hazánkban az öregségi nyugdíjjak a felosztó-kirovó rendszer alapján működik. Ez azt jelenti, hogy a bruttó keresetükből levont járulékokból fedezi az állam a nyugdíjakat. Ezeket a járulékokat azonban az állam nem névre szóló számlákon gyűjti, hanem egyetlen "kasszába", amelyet a nyugdíj törvényben rögzített egységes nyugdíj számítás rendszere alapján oszt szét az arra jogosultak körében.

Mi alapján számítják ki a nyugdíjakat?

A nyugdíjunkat két alapvető adatból számolják ki: a havi nettó átlagkereset és az aktív munkával töltött szolgálati időből. Valorizációs szorzó segítségével a korábbi évek jövedelmeit hozzá kell igazítani az aktuális évi jövedelem reálértékéhez.

Miért van szükség nyugdíj-előtakarékosságra?

A nyugdíjak összege jelentősen elmarad a bérektől, és a különbség évről évre nő. Éppen ezért létfontosságú, hogy még aktív korban találjunk megoldást a problémára. Az emberiség történetében sohasem volt olyan magas a várható élettartam, mint most. Jelenleg súlyos demográfiai problémával nézünk szembe: egyre kevesebb gyermek születik, közben mind többen érik meg a nyugdíjas kort. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer tehát nemcsak átalakításra, de kiegészítésre is szorul. 

Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot?

A nyugdíjcélú megtakarítást célszerű minél hamarabb, minél fiatalabb életkorban elkezdeni, mert annál nagyobb lesz a nyugdíjig összegyűjtött összeg, minél több ideig van befektetve a pénzed. Már kisebb összegekkel is jelentős megtakarítás érhető el. Az optimális előtakarékosság megtalálásában a Generali nyugdíj kalkulátorának használatával, ingyenes tanácsadás keretei között tudok segíteni. 

Mit a (nyugdíjcélú) nyugdíjbiztosítás? 

2014-től az SZJA törvény definiálja a Nyugdíjbiztosítás fogalmát, azaz pontosan meghatározza, hogy milyen speciális tulajdonságokkal rendelkező életbiztosítások tartozhatnak ebbe a kategóriába. A jogszabály szerint Nyugdíjbiztosításnak minősül az az életbiztosítási szerződés, melyre az alábbiak együttesen teljesülnek:

 • konkrét lejárattal rendelkezik, amely megegyezik a szerződéskötéskor aktuális jogszabályok szerinti nyugdíjkorhatárral (ez jelenleg az 1957 után születettek esetében a 65. életév),
 • szolgáltat a biztosított halála esetén, nyugdíjba vonulásakor, ha a biztosított a lejárat napján életben van, illetve, ha a tartam alatt legalább 40%-os maradandó egészségkárosodást szenved.

Mi az állam szerepe a (nyugdíjcélú) nyugdíjbiztosításoknál?

Minden üzleti alapon működő biztosítási szerződés polgárjogi szerződés, ezért az államnak nincs beleszólása. Önerőből indított nyugdíj megtakarítás egy saját névre szóló, egyéni megtakarítási számlán gyarapodik, ahol különböző befektetési eszközalapokat a Generali kezeli, a befektetett pénzekkel együtt. Jogilag életbiztosításnak minősül, ezért az itt kezelt tőkéhez se az állam, se a NAV nem férhet hozzá. A Nyugdíjbiztosítás tehát nem része az állami TB nyugdíjrendszernek, így pont annyira állami befolyású termék, mint egy banki folyószámla. 

Mi a nyugdíjcélú adójóváírás és kinek jár?

A 2014. január 1-je után kötött nyugdíjbiztosítások éves díjának 20 % százaléka, de legfeljebb évi 130 ezer forint igényelhető vissza a személyi jövedelemadóból (szja) Az adójóváírás összege más nyugdíjcélú megtakarításokkal kombinálva (pld. önkéntes nyugdíjpénztár) - akár a 280 ezer forintot is elérheti. Lényeges, hogy a kedvezmény csak a törvényi feltételeknek megfelelő életbiztosításokra, az úgynevezett nyugdíjbiztosításokra vonatkozik!

Mik az adójóváírás igénylésének a lépései?

A nyugdíjbiztosítás után visszaigényelhető adójóváírás nem jár alanyi jogon. A biztosító minden évben elküldi részünkre a visszaigényelhető adójóváírásról az elszámolást, amit a NAV felé is köteles elküldeni. Az adóbevallásunkat vagy mi készítjük el magunknak, és nyugdíjbiztosításunk után az SZJA-ból vissza igényelhető adójóváírás igényünket mi tüntetjük fel az adóbevallás arra kijelölt részén, vagy a NAV által elkészített tervezetet fogadjuk el. 

Mikor kell visszafizetni az adójóváírást?

Az adójóváírás a nyugdíjas éveinkre szánt adókedvezmény. Ha nem a Törvényben meghatározott nyugdíjbiztosítási szolgáltatás az oka a pénz felvételének, akkor vagy részleges vagy teljes visszavásárlási igényt a Biztosítóhoz írásos formában kell benyújtani. 

A biztosító a visszavásárlási szabályai szerint csökkentett egyenlegből, a törvényi előírásnak megfelelően a díjfizetés alatt igénybe vett adókedvezményt 20% büntetőkamattal levonja a nyilvántartott tőkéből és visszafizeti az államnak. 

Ez alól kivételt, csak az adótörvényben foglalt egyéb kifizetési jogosultságok, mint például a 40%-os rokkantság vagy a biztosított halála képeznek.

A költségekkel csökkentett összeget átutalja a szerződésben megadott bankszámla számra. 

Mikor szolgáltat a biztosító nyugdíjbiztosítási szerződéseknél?

SZJA törvényben a nyugdíjbiztosítás pontos definiálása:

A megtakarítási életbiztosítás szerződése konkrét lejárattal rendelkezik, amely a szerződéskötés napján aktuális nyugdíjkorhatár elérésének időpontja. (Fix futamidőre kerül megkötésre és már a megkötés pillanatában rögzítésre kerül a nyugdíjcél)

Az alábbi események bármelyikének bekövetkeztekor szolgáltat:

 • nyugdíjba vonulás, vagy
 • szerződésben rögzített lejárat, vagy
 • 40%-os rokkantság megállapítása, vagy
 • biztosított lejárati idő előtti elhalálozása

Javasolt kedvezményezett megjelölése, mellyel elhalálozás esetén a hagyatéki eljárás mellőzésével, akár a törvényes örököstől eltérő rendelkezés is adható. A nyugdíjbiztosítási szolgáltatás a többi öngondoskodási terméktől eltérően a biztosított halála vagy egészségkárosodása esetén kiegészül további szolgáltatással is.

Mit jelent a szerződéskötési nyugdíjkorhatár és a tényleges nyugdíjba vonulás?

 • A szerződéskötési nyugdíjkorhatár a szerződés időpontjában érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt jelenti. Ez jelenleg 65 év - tehát ezt a lejáratkori időpontot egy későbbi, esetleges nyugdíjkorhatár-emelés sem változtatja meg.
 • A tényleges nyugdíjba vonulás dátuma ettől eltérhet, bizonyos körülményektől függően a 65. életéved betöltése előtt vagy után is nyugdíjba mehetsz.
 • A 65. életév elérésekor a nyugdíjbiztosításban megtakarított összeg kifizetésre kerül. (hacsak nem következik be más esemény, ami kifizetéssel jár, vagy a biztosítási szerződés ezen időpontot megelőzően egyéb ok miatt nem szűnik meg) 

Mikor jár le a nyugdíjbiztosítási szerződés és mikor fizet a biztosító?

A szerződés akkor jár le, amikor eléred a szerződéskötéskor aktuális hivatalos nyugdíjkorhatárt, azaz jellemzően a 65. születésnapod. Szolgáltatási igényed bejelentése után a Biztosító a megadott számlaszámodra (biztosított számlájára) kifizeti a lejárat napján aktuális egyenleget, ami az évek során befizetett, költségekkel csökkentett díjakból, az igénybe vett adókedvezményekből, a szerződésben rögzített bónuszokból, nyereségből, valamint ezek hozamaiból elért tőkét jelenti. A Biztosító kifizetését semmilyen adó vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli. 

Mi történik, ha 10 év előtt lejár a szerződés?

Ha a Biztosított részéről a szerződéskötéskori nyugdíjkorhatár elérése, vagy a tényleges öregségi / rokkantsági nyugdíjjogosultság megszerzése, a szerződés 10. éve előtt történik meg, akkor ebben az esetben a Biztosító nem egy összegben, hanem egy összesen 10 évig tartó nem csökkenő összegű járadék formájában fizet. Egy konkrét példán keresztül szemléltetve amennyiben a 8. évfordulónál jár le a szerződés, akkor egy 2 éves, nem csökkenő összegű járadék kifizetés veszi kezdetét. 

Mi történik, ha közben a szerződés lejárata előtt emelik a nyugdíjkorhatárt? 

Minden nyugdíjbiztosítási szerződés jogilag tartamos életbiztosítás. Mivel a nyugdíjbiztosítási szerződés a kötéskor aktuális hivatalos nyugdíjkorhatárig tart, ami jelenleg 65. betöltött életév, ezért a nyugdíjkorhatár emelésének nincs hatása a szerződés lejáratára. A nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan öngondoskodási forma a három közül (NYESZ, Önkéntesnyugdíjpénztár, Nyugdíjbiztosítás), amely nem a mindenkori nyugdíjkorhatár elérésekor válik hozzáférhetővé, hanem a szerződéskötéskor érvényes nyugdíjkorhatár a lejárata. Vagyis ez azt jelenti, hogy legkésőbb a 65. életéved betöltésekor, tehát a szerződéslejáratakor, a szolgáltatási igény bejelentését követően a szerződésben rögzített feltételek szerint megtörténik a biztosított részére a kifizetés. 

Forrás: MABISZ