Pénzügyi tervezés a jövő biztonságáért

2024.01.06

Tudatos pénzügyi tervezés előnyei

Sokunk számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megteremtsük a munka és magánélet közötti egyensúlyt. Vagyis otthont teremtsünk magunk és családunk számára, felneveljük gyermekeinket és lehetőleg anyagilag is támogassuk felnőtté válásukat. 

Pénzügyi tervezés
Pénzügyi tervezés

Életünk folyamán sokfélék lehetnek a céljaink, és ahogy haladunk előre az időben, az aktuális élethelyzetünk során, más és más célok jelennek meg. Miközben idősödő szüleinket támogatni kellene és persze magunkról is szeretnénk gondoskodni. Komoly kihívást jelent, hogy olyan nyugdíjas életet teremtsünk magunknak, ahol az unokáink is számíthatnak ránk 

Ha lesz pénzügyi terved, lesz választásod. Ha lesz választásod, lesznek lehetőségeid!

A legnehezebben kezelhető problémák sokszor a pénzzel hozhatók összefüggésbe. A legtöbbünknek három generációról kell gondoskodni: önmagunkról, a gyermekeinkről és a szüleinkről.  Mindezeket csak akkor tudjuk megtenni, ha egészségesek vagyunk. Hiába vagyunk szellemileg frissek, a testünk jelzéseire is figyelni kell, vagyis időt kell szakítanunk rendszeres szűrővizsgálatokra is. Oda kell figyelnünk az egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra, és az aktuális évszaknak megfelelő immunerősítőkkel, vitaminokkal kell támogatni a szervezetünket és a testünket.

Bizony ezek komoly kihívások és tudatos tervezés nélkül a legtöbb esetben nem is nagyon sikerül. Különösen nagy jelentősége van ennek egy olyan gazdaságilag érzékenyebb, ráadásul az egészségünket is megviselő vírusokkal teli időszakban, mint amilyet mostanában élünk át. A múlton már nem tudunk változtatni, ezért jelenben kell megtennünk a jövőnk anyagi biztonságáért fontos lépéseket.

Talán soha nem volt még olyan fontos a tudatos tervezés, mint most, hiszen a pénzügyi válságkezelés anyagi biztonságunk alapja. A feladatunk nem az, hogy megjósoljuk a jövőt, hanem hogy felkészüljünk rá. Ahhoz, hogy pénzügyeinket kézben tarthassuk, és lássuk meddig nyújtózkodhatunk, arra van szükség, hogy a kiadások és bevételek vezetését rendszeresen, minden hónapba elvégezzük. Ennek ismeretében tudunk előre tervezni, és tartalékolni. 

A jövőtervezés pénzügyi biztonságunk alapja

Költségvetésed készítésekor egyáltalán nem kell bonyolult táblázatokra, kimutatásokra gondolnod. Sőt, minél egyszerűbb és átláthatóbb, annál nagyobb kedved lesz rendszeresen vezetni. A bevételek-kiadások vezetéséhez megfelel egy egyszerű kockás füzet is, de jó megoldás az Excel tábálázat is.

A költségvetés (Cashflow) lépései

Pénzügyeink eredményes kezelésének alapszabálya valójában nem bonyolult feladat. A saját lehetőségeinket felmérve az szükséges hozzá, hogy megnézzük, menny a havi bevételünk és mennyi a kiadásunk, a különbözetet pedig tegyük félre, vagy fektessük be az aktuális céljainknak megfelelően.  

A családi költségvetés megtervezése a családok lehetőségeitől függ, de a pénzügyek ellenőrzésében mindenkinek segít a havi és éves költségvetés összeállítása, és a valós kiadások és bevételek vezetése. A tervezésnél fontos szempont, hogy megnézzük, milyen arányban érdemes a család havi bevételit felosztani ahhoz, hogy az anyagi körülmények fenntarthatók legyenek, és képes legyél a családod részére tartalékolni. Mivel nem tudjuk, mit hoz a jövő, egy optimális megosztást kell meghatározni, amivel lehetőséged van több lábol állni.

A pénzügyi tervezés (kontroll) megmondja a pénzednek, hova menjen, ahelyett, hogy kíváncsi lennél, hová tűnt.
-Dave Ramsey-

Elizabeth Warren 20-30-50 szabály

Legalább 3-6 hónap vésztartaléknak kellene, hogy a rendelkezésedre álljon azokra az estekre ha elveszíted a munkádat vagy lebetegedsz. Ez azt jelenti, hogy legalább 3-6 hónapig tudnál élni a munkád elvesztése után a jelenlegi, megszokott életszínvonaladon.

Sokszor találkozni azzal a problémával, hogy a családi bevételek alapján úgy tűnik, hogy volna miből félretenni, de a hónap végén ez mégsem szokott sikerülni.  

Elizabeth Warren kidolgozott egy könnyen követhető szabályt. Ez kezdetnek jó módszer, mert a segítségével könnyen lehet változtatni és alkalmazni a pénzügyi tudatosság terén.

A képlet szerint a kereset 50%-át szükségletekre (lakhatás, étkezés, közlekedés stb.), 30%-át a személyes kiadásokra (hobbi, utazás stb.), míg 20%-át a megtakarításra érdemes fordítani. Ez utóbbi a képlet legfontosabb része, hiszen ezzel tudod megteremteni jövőbeli életed jólétét.

Ne azt tedd félre a megtakarításodba, ami megmarad a költéseid után, hanem költsd azt, ami megmarad a megtakarításaid után.
-Warren Buffett- 

A spórolás sokszor nagyon nehéz, mert sok esetben észrevehetetlenül folyik ki a kezünkből a pénz. Ennek oka, hogy számtalan olyan, nem feltűnő, kis összegű kiadásunk van, amire egyáltalán nincs is szükségünk. Mindenképp érdemes betartani az 50-30-20 százalékos szabályt annak érdekében, hogy akár vésztartalékot, akár a nyugdíjadra egy nagyobb tőkét, vagy a gyermeked jövőjét el tudd kezdeni felépíteni.

Számold ki mennyi az összes bevételed

Az első lépés, hogy összeírjuk minden bevételi forrásokat: munkabér, vállalkozói jövedelem, ajándékok, nyugdíj, GYES / GYED, családi pótlék, év végi bónuszok. 

Különösen fontos, hogy összesítsd jövedelmeidet, ha nem fix fizetésért dolgozol, hanem változó a havi bevételed.


  

Add össze milyen rendszeres kiadásaid vannak

Fix kiadások lehetnek: lakáshitel/albérlet, egyéb hitel, rezsi, kommunikációs költségek, biztosítások, közlekedés, gépjármű.  

Írd össze a nagyobb, változó kiadásaidat

Ez lesz az úgynevezett aranytartalék. A változó kiadásokba tartozik az élelmiszer, háztartás/ruházkodás, oktatás, egészségügyi költségek, bankszámlaköltség, nyaralás, váratlan kiadások. Ezeket tarthatod bankszámlán vagy készpénzben is. Akár valamilyen megtakarítási számlán, vagy biztosítás választásával eseti díjában is tartalékolhatsz.

Határozd meg mennyit szeretnél megtakarítani?

Ahhoz, hogy tervezni lehessen, azt is meg kell határoznod, hogy havonta mennyi pénzt teszel félre a gyerek jövőjére a nyugdíjadra. Ezt úgy kezeld, mint egy kötelező kiadást, így biztosan nem fogod elkölteni az összeget. 

A munkám egyik legfontosabb része, hogy a segítségedre tudjak lenni pénzügyi terveid elkészítésében. Közös gondolkodással, anyagi lehetőségid felmérésével és elemzésével közösen megtervezzük azokat a szóba jöhető megoldásokat, amelyek segítségével elérheted pénzügyi céljaid. Kattints a kapcsolatfelvételi gombra az ingyenes konzultációs időpont foglalásához. Örömmel leszek a segítségedre és válaszolok a téged foglalkoztató kérdésekre.