Nyugdíjbiztosítás az előre tervezett öngondoskodás

2022.10.11

Nyugdíjbiztosítás, ami Neked a legjobb

Él egy kép a fejünkben a nyugdíjas életről, olyan élet, amit elképzeltünk magunknak, és ahogy élni szeretnénk nyugdíjas éveink alatt. Végre nem kell nap nap után felkelni és munkába menni. Végre kikapcsolódhatunk, és azt csinálhatjuk amire évek óta vágytunk. Együtt tölthetjük a napokat az unokáinkkal, nagyokat kirándulhatunk, addig alszunk ameddig jólesik, nézhetjük kedvenc sorozatainkat a TV-ben, színházba, múzeumokba járhatunk, kertészkedhetünk, pecázhatunk akár egész nap. Így, vagy legalábbis hasonlóan képzeljük el legtöbben a nyugdíjas életet. Pedig sok nyugdíjas kort betöltött embernél sajnos nem ilyen felhőtlen a helyzet.

Nyugdíjasként számolnunk kell azzal, hogy a bevételeink nagy valószínűséggel jelentősen lecsökkennek, ám a kiadásaink nem feltétlenül.  Enni kell, a rezsiszámlákat ugyan úgy be kell fizetni, mint aktív korunkban. Ahogy öregszünk valószínűleg már gyógyszerekre is szükségünk lesz, és ha pechesek vagyunk, még a hiteleink sem jártak le. 

Ha nem takarékoskodtunk, és nem készültünk fel előre a nyilvánvaló bevétel csökkenésre, akkor ebben a helyzetben két dolgot tehetünk: búcsút intünk a várva várt gondtalan nyugdíjas éveknek, és dolgozunk tovább. Vagy megelégszünk azzal, ami van, összehúzzuk a nadrágszíjat és számos lemondással éljük tovább az életünk.

Az állami nyugdíjrendszert három kockázat is fenyegeti 

  1. A demográfiai öregedés
  2. Magyarországon egyre több nyugdíjasra egyre kevesebb munkavállaló jut.
  3. Jelentős munkaerő kivándorlás 

A jó hír az, hogy amennyiben van befizetett szja-d, az állam támogatja a nyugdíjcélú öngondoskodásokat. A nyugdíjmegtakarításokra befizetett díjak után ugyanis 20% adójóváírást igényelhetsz vissza a befizetett szja-ból, amit az adóbevallásban lehet érvényre juttatni, az előző adóévre vonatkozóan.

Nyugdíjbiztosítások befizetései után évente maximum 130 000 Ft adójóváírást igényelhetünk vissza a befizetett szja-ból.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások után befizetett megtakarításunk után, egy évben maximum 150 000 forintot igényelhetünk vissza adójóváírásként.

Összesen tehát egy adóévben 280.000 Ft adójóváírást igényelhetünk vissza. Minél korábban kezdünk el spórolni, annál nagyobb összeget tudunk összegyűjteni nyugdíjas éveinkre.

Az adóhatóság által jóváírt összegeket rendkívüli befizetésként, könyveljük rá és hozamokkal együtt tartjuk nyilván a szerződéseden. Ezen felül plusz befizetésekkel is növelheted a nyugdíjas évekre szánt megtakarításod. Egyéni nyugdíjmegtakarításodon a hozamokkal és hűségnyereséggel nyilvántartott összeget, a hatályos nyugdíjtörvényben meghatározott időben, nyugdíjba vonuláskor férhetsz hozza, egy összegben, vagy járadék formájában.

A kiegyensúlyozott, pénzügyileg biztonságos nyugdíjas élet alapjait saját megtakarításodból, finanszírozhatod. A nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár előre tervezett öngondoskodás. Már kisebb összegekkel is jelentős tartalékot érhetsz el, amivel kiegészítheted az állami nyugdíjad.  

Melyik a legjobb nyugdíjbiztosítás?

Ha már elhatároztuk magunkat, mert tudjuk, hogy szükségünk van nyugdíjbiztosításra, akkor már "csak" el kell döntenünk, hogy melyiket válasszuk. Milyen tényezőket vegyünk figyelembe mielőtt kiválasztjuk egyik vagy másik nyugdíjmegtakarítási megoldást? 

Amikor arról beszélgetünk ügyfeleimmel, hogy melyiket válassza, a nyugdíjmegtakarítási megoldások közül sokan teszik fel a kérdést: "Melyik a legjobb nyugdíjbiztosítás?" 

Nem könnyű erre válaszolni, hiszen kedvenc süteménye is mindenkinek van. Van, aki a csokitortán szereti, van, aki a gyümölcsöst van, aki a puncsot vagy van ki a túrósra esküszik. (az én kedvencem a nagymamám házi diós sütije) 

Nem az a kérdés, hogy melyik sütemény a legjobb, hanem az, hogy Neked melyik a legjobb, milyen megoldások számodra a legjobbak? 

Ha nem szeretnél rendszeresen megtakarítani, mert a bevételeid hektikusan, azaz változóan érkeznek, akkor az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás vagy az önkéntes nyugdíjpénztár a neked való.  

Ha minden befektetési döntéstől lúdbőrős leszel, és tisztában vagy vele, hogy az alacsony kockázat, alacsony, de garantált hasznot jelent, akkor a klasszikus, úgynevezett vegyes nyugdíjbiztosítás a neked való.

Ha te szeretnél beleszólni és dönteni arról, hogy a pénzedet hogyan és hová fektesse be a biztosító, mikor, milyen kockázatot vállalsz és a megtakarításod milyen eszközalapokba kerüljön, külföldi vagy magyar részvénybe vagy állampapírokba, akkor a befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások a neked valók. 

A jó hír az, hogy a felsoroltokat, kombinálhatod is, hiszen a mai gazdasági környezetben fontos szempont a többlábon állás.

Bár a nyugdíj távolinak tűnhet, hamarabb eléred, mint azt most gondolnád. Az évek sajnos szélsebesen telnek, észre se veszed és már el is érted a nyugdíjas kort. Ha szeretnél az elképzeléseidnek megfelelő életszínvonalon élni, időben gondolnod kell a jövődre. 

Közös gondolkodással és tervezéssel összeállítjuk a saját személyre szabott nyugdíjmegtakarítási programod, hogy nyugdíjasként is méltóságteljesen élhesd az életed. Nyugdíjcélú megtakarításinkról ITT bővebben tájékozódhatsz

Ne feledd, a jövőnket a ma meghozott döntéseink befolyásolják!

Mert Te is megérdemled

Időben gondolj a jövődre, alapozd meg méltóságteljes nyugdíjas éveid, mert Te is megérdemled a zavartalan, és elégedett nyugdíjas éveket.  Bármelyik nyugdíjmegtakarítási formát választod, előre tervezett öngondoskodással tettél egy nagy lépést afelé, hogy megalapozd az anyagilag stabil nyugdíjas élet lehetőségét.

Igényeidnek megfelelő, személyre szabott nyugdíjmegtakarítási programokkal várom megtisztelő érdeklődésed. A célom, hogy a kapcsolatfelvétel kellemes legyen. Ehhez nem kell mást tenned mint, kitölteni egy rövid űrlapot, és a lehető legrövidebb időn belül felveszem veled a kapcsolatot. Az ingyenes tanácsadást követően is kapcsolatban maradunk, örömmel válaszolok a kérdéseidre, rám mindig számíthatsz