A SZOCHO-ról összefoglaló korrekten

2023.06.16

Miről szól a SZOCHO-ról szóló rendelet?

Biztosan többen tapasztaltátok, hogy az utóbbi napokban elárasztották a médiát és a különböző hírcsatornákat a közelgő SZOCHO-val összefüggő hírek. A SZOCHO-ról szóló rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba! Sajnos azt tapasztaltam, hogy ezek az információk több esetben tartalmaznak "csúsztatásokat". Ennek okán szeretnék néhány fontos alap dolgot tisztázni, hogy korrekt, mindenféle csúsztatástól és manipulációtól mentes információt kapjatok. 


Nézzük is mire vezették be a SZOCO-t?

  • befektetési jegyekre
  • vállalati kötvényekre
  • külföldi, EGT-tőzsdéin is kereskedett részvények osztalékára,

A SZOCHO RENDELET ALÁ ESNEK az 5 évnél rövidebb időtartamú megtakarításos életbiztosítások és az egyszeri díjas 5 évnél rövidebb időtartamú szerződések, valamint a rendszeres díjas 10 évnél rövidebb tartamú megtakarítások. 

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: a biztosítási megtakarítások megfelelő tartam elérése esetén, vagyis a 10 évre tervezett megtakarítások, eddig is és ezután is kamatadó- ​​és SZOCHO mentesek maradnak. Ráadásul a nyugdíjbiztosítások szolgáltatásai eleve, jogszabályban rögzített kamatadó- ​​és SZOCHO mentesek, tehát nyugdíjba vonulás, korkedvezményes nyugdíj, rokkantság vagy halál esetén sem kell sem kamatadó, sem SZOCHO-t fizetni. 

Ebből következik, hogy ha Neked van már ilyen jellegű megtakarításod, nem kell attól félned, hogy a rendelet hatálya alá esik. Azt is tudni kell, ez egy átmeneti rendelet az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett háborús veszélyhelyzet idejére. Sajnos számítanunk kell rá, hogy néhány évig érvényben marad a SZOCHO miatt hozott rendelet, de a 10 éves tartamra kötött szerződéseket nem fogja érinteni ennek a hatálya. Összegzés: szeretnék megnyugtatni mindenkit, a nyugdíj, a megtakarításos életbiztosítás továbbra is SZOCHO és kamatadó mentes marad. Remélem ezzel sikerült eloszlatni az aggodalmakat. 

Szeretettel Zsuzsi a VasLady ;)