Az alulbiztosítottság veszélyei 

2023.02.12

Mit jelent az alulbiztosítottság?

A vagyontárgy tényleges értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összeget

Ha lakásunk, házunk újjáépítésének, (ingatlanoknál az újra beszerzési értéket újjáépítési értéknek nevezik) ingóságaink újra beszerzésének költségei meghaladják a biztosítási szerződésben rögzített úgynevezett biztosítási összegeket, alulbiztosítottsághoz vezethet. A biztosítási összeg ugyanis a kártérítés felső határa.

Mit jelent a pro rata kártérítés?

A pro-rata latin eredetű kifejezés, ami "részesedés szerint" kifizetés jelent. Vagyis a biztosítási pro-rata kártérítés azt jelenti, hogy a biztosító a kárt arányosítottan téríti meg. A kifizetett kárösszeg úgy aránylik a kár tényleges mértékéhez, ahogyan a biztosítási összeg aránylik az ingóság vagy vagyontárgy tényleges (újjáépítési vagy újra beszerzési) értékéhez. 

A jelenlegi inflációs környezet hatásai

A növekvő infláció sajnos az életünk minden területére kihat, így a károk utáni helyreállítási költségekre is. Nőnek többek között az alkatrészek, az építőanyagok árai. Drágul az energia, a munkabérek költsége is magasabb, és emelkednek az alapanyagárak is. 

Lakásunk megszerzése, és annak megóvása, életünk egyik legnagyobb beruházása.  A legtöbben nagy áldozatokat hoznak azért, hogy saját otthonba költözhessenek, amit aztán később gyermekeikre tudnak tovább örökíteni. Több munkát vállalnak, hiteleket vesznek fel, ami miatt egy egész életre eladósodnak.  A családi otthon megóvása életünk egyig leg felelősségteljesebb feladata. Önhibánkon kívül kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy egész élet munkája egy szempillantás alatt semmivé a semmivé válhat.  

A Magyar Biztosítók Szövetségének tájékoztatása szerint az alulbiztosítottság jelenti a vagyonbiztosítások legnagyobb kockázatát. Lakásbiztosítások megkötésekor, sok család retteg attól, hogy a megkötött biztosítás nem fedezi a károkat, és a kártérítés összege nem lesz elég nagy ahhoz, hogy a tényleges károkat / veszteséget ellensúlyozza. 

Az elmúlt években, idén pedig különösen megnövekedtek az építőipari árak, amelyek a Te ingatlanod újraépítési értékét is növelhetik. Ez az ár növekedés a 2022. évben becslések szerint eddig 30 %ot is elérte már és a tavalyi évben is hasonló emelkedés volt! Az eladó ingatlanok nm árát is figyelembe kell venni ennek ellenőrzésére! Amennyiben napkollektor került beépítésre ez is igényel biztosítási védelmet, gondoljunk erre is.

Az épületek építési, és felújítási költsége a magas építőanyag árak miatt az építőiparban különösen jelentős a drágulás. Amennyiben a lakásbiztosításunk nem követi az infláció miatt bekövetkező áremelkedéseket, könnyen alulbiztosítottá válhat, ezért egy kár kifizetése során könnyen előfordulhat, hogy a kártérítési összeg nem fogja fedezni a tényleges kárunkat.  

A biztosító minden évben tesz egy javaslatot az értékeid inflációs követésére, amit évforduló előtt írásban eljuttat hozzád. A vagyontárgyaidban és az ingatlanodban történtént változtatásokat, azonban csak Te ismered pontosan. Ezért szükség van lakásbiztosításod aktualizálására, hogy elkerüld az alulbiztosítottság veszélyeit! 

A lakásbiztosításunk naprakészen tartása tudatos és felelősségteljes gondolkodásmód, ezért ne várj tovább a frissítésével, aktualizáld időben a szerződésed. Kérj ingyenes konzultációt, keress fel elérhetőségeim egyikén. Örömmel leszek a segítségedre, és beszéljük át a biztosítási szerződés szükséges módosítására vonatkozó lehetőségeket.