Az alulbiztosítottság veszélyei 

2022.08.30

Növekvő infláció, növekvő kockázat

A növekvő infláció sajnos az életünk minden területére kihat, még a károk utáni helyreállítási költségekre is. Nőnek többek között az alkatrészek, az építőanyagok árai, de drágul az energia, a munkabérek költsége is magasabb, és emelkednek az alapanyagárak is. Az alulbiztosítottság nagy veszélyt rejtegethet, épp ezért kifejezetten fontos, hogy aktualizáljuk a biztosításainkat! A Magyar Biztosítók Szövetségének tájékoztatása szerint az alulbiztosítottság jelenti a vagyonbiztosítások legnagyobb kockázatát. 

Lakásunk megszerzése, és annak megóvása, életünk egyik legnagyobb beruházása.  A legtöbben nagy áldozatokat hoznak azért, hogy saját otthonba költözhessenek, amit aztán később gyermekeikre tudnak tovább örökíteni. Több munkát vállalnak, hiteleket vesznek fel, ami miatt egy egész életre eladósodnak.  A családi otthon megóvása éppen ezért életünk egyig leg felelősségteljesebb feladatunk is. Önhibánkon kívül kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy egész élet munkája egy szempillantás alatt semmivé a semmivé válhat.  

Lakásbiztosítások megkötésekor, sok család retteg attól, hogy a megkötött biztosítás nem fedezi a károkat. Az alulbiztosítottság veszélyes hiszen, ha az otthonunk alulbiztosított, az azt jelenti, hogy a lakásbiztosítás újraépítési vagy beszerzési értéke nem fedezi az ingatlan, vagy a vagyontárgy teljes újjáépítési vagy beszerzési értékét. 

Lakásbiztosítás aktualizálása most fontosabb mint valaha
Lakásbiztosítás aktualizálása most fontosabb mint valaha

Az elmúlt években, idén pedig különösen megnövekedtek az építőipari árak, amelyek a Te ingatlanod újraépítési értékét is növelhetik. Ez az ár növekedés a 2022. évben becslések szerint eddig 30 %ot is elérte már és a tavalyi évben is hasonló emelkedés volt! Az eladó ingatlanok nm árát is figyelembe tudjuk venni ennek ellenőrzésére! Amennyiben napkollektor került beépítésre ez is igényel biztosítási védelmet, gondoljunk erre is.

A biztosító minden évben tesz egy javaslatot az értékeid inflációs követésére, amit évforduló előtt írásban eljuttat hozzád. A vagyontárgyaidban és az ingatlanodban történtént változtatásokat, azonban csak Te ismered pontosan. Ezért szükség van lakásbiztosításod aktualizálására, hogy elkerüld az alulbiztosítottságot!

Mit jelent az alulbiztosítottság?

A vagyontárgy tényleges értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összeget

Az alulbiztosítás következménye az úgynevezett pro rata, vagyis aránylagos kártérítés, amikor a károsult a keletkezett kárnak csak egy részét kapja meg a biztosítótól. Például, ha a biztosított épület tényleges értéke 150.000.000 Ft, de a megkötött vagyonbiztosításban a biztosítási összege csak 75.000.000 Ft. "Ez esetben teljes kár esetén a biztosító legfeljebb ezt az összeget fogja kifizetni a károsult részére, és részkár esetén is mindig a kárösszeg 50 %-át" - figyelmeztet a Szövetség.

Azaz a biztosító kárt olyan arányban teríti meg, amilyen mértékben a vagyontárgy tényleges értékét biztosították

"A biztosítási összeg a kár esetén fizethető legmagasabb szerződés szerinti összeg, a vagyontárgy tényleges értéke pedig az az összeg, amelyre a biztosításnak szólnia kell. A teljes körű kártérítéshez fontos tehát, hogy ez a két dolog egyezzen" áll a MABISZ tájékoztatójában

Az alábbi két képen, példákon levezetve azt láthatod milyen veszélyei vannak egyes esetekben, az alulbiztosítottságnak.

Ha 3 évnél régebbi a lakásbiztosításod, ne várj tovább a frissítésével. Kérj ingyenes konzultációt, és örömmel válaszolok a kérdéseidre. 

Generali megoldások