Európai egészségbiztosítási kártya

2023.06.14

Az európai egészségbiztosítási kártya legfontosabb tudnivalói

A legtöbben külföldi utazásunkat nagy izgalommal várjuk. Indulás előtt sokszor hetekig tartó előkészületeket teszünk, hiszen szállást kell foglalni, csomagolni és általában a programjainkat is előre megtervezzük majd megszervezzük.

Az utazásra készülődve nem szívesen gondolunk a váratlan balesetek és betegségek lehetőségére, pedig az utazás kellemes része mellett nem szabad elfelejtkezni ezek eshetőségéról sem. Utazásunk megkezdése előtt ezért mindenképpen fontos az európai egészségbiztosítási kártya igénylése, és a megfelelő utasbiztosítás megkötése.

A kártya igényléséhez az állami társadalombiztosítási rendszerhez kell tartozni, az az érvényes TAJ kártyával, valamint minden utazó családtagnak saját EU kártyával kell rendelkeznie.  

Bár hazánkban az EU kártyát magyar nyelven adják ki, a kártya külalakja minden országban egységes, így bárhol könnyen le tudják olvasni a szükséges adatokat.

 Az érvényes EU kártyán a családi nevednek, az utónevednek, a születési dátumodnak, illetve a TAJ számodnak kell szerepelnie.

Az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar állampolgárok a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe az orvos szakmailag szükséges egészségügyi szolgáltatásokat az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban is, amennyiben rendelkeznek az OEP-nél ingyenesen kiváltható EU kártyával.

Az európai egészségbiztosítási kártya (EU kártya) ingyenes kártya, amivel ugyanolyan feltételekkel vehetünk igénybe (bizonyos országokban ingyenesen), egészségügyi ellátásokat, mint az adott országban lévő állami társadalombiztosítási rendszeréhez tartozó személyei. Külföldi utazásaink során az EU bármelyik 27 tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe vehetünk állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szükségünk van. 

A fedezett ellátások körébe tartoznak például a krónikus és egyéb fennálló betegségekkel, illetve a terhességgel és szüléssel összefüggő ellátások.

Az EU kártyádat ne keverd össze a TAJ kártyával, ezek az igazolványok nem helyettesítik egymást. A magyarországi ellátásban nem használhatod az EU kártyádat, külföldi tartózkodás esetén pedig nem érvényes a TAJ kártya.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti az utazásbiztosítást.

  • Nem jogosít magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és segítségével nem fedezhetők az olyan költségek, mint pl. visszaútra szóló repülőjegy, vagy az ellopott/elveszített vagyontárgyak értéke.
  • az EU kártya nem érvényes a mentésre és a hazaszállításra. 
  • Az EU kártyáról szóló megállapodás az egészségügyi vészhelyzetek egyszerű és anyagilag kevésbé megterhelő megoldására jött létre, nem a külföldi gyógykezelés igénybevételére, így nem fedezi azokat a költségeket, ha kifejezetten orvosi kezelés miatt történik az utazás.
  • nem garantál ingyenes szolgáltatásokat, mivel az egyes országok egészségügyi rendszere más és más, ezért előfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, amelyekért hazánkban nem számolnak fel pénzt, egy másik országban nem ingyenesek.
  • Az EU kártya csak a megállapodásban részt vevő tagállamokban érvényes. Ha nem ilyen országba utazol, akkor különösen fontos egy teljes körű utasbiztosítás megkötése.

Azokra az esetekre, amikre az EU kártya nem érvényes, az utasbiztosítás segítségével biztosíthatod az ingyenes orvosi ellátást.

Mindig ellenőrizd, hogy az úti célod milyen besorolásban van.

Érdemes utazás előtt ellenőrizni, hogy az úti célod milyen besorolásban van, és szerepel-e az utazásra nem javasolt országok listáján.

A járványügyi helyzeten kívül bizonyos országokban vagy térségekben válsághelyzet, fegyveres összetűzések, háborús cselekmények, zavargások, természeti katasztrófák, betegségek vagy egyéb, a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető események tapasztalhatók, melyek önmagukban indokolták a legszigorúbb biztonsági besorolást. Az utazásra nem javasolt országokba történő utazás alatt ugyanis NEM érvényesek az utasbiztosítások és az EU kártya sem.

Az utazásra nem javasolt országok listáját a konzuli szolgált honlapján tudod leellenőrizni

Zöld III. kategóriában sorolt országok a legenyhébb biztonsági besorolásba tartozó országok. Közbiztonsági helyzetük, biztonsági kockázataik általános szabályrendszerük, közszolgáltatásaik hasonlóak az itthon megszokotthoz.

A sárga II. biztonsági besorolás a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriája. Ebbe a kategóriába sorolt térségek és országok biztonsági helyzete nem kielégítő

Az I. biztonsági besorolás, az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriája.

Mi történik akkor, ha meghiúsul az utazás? 

Utazás előtt érdemes utasbiztosításodhoz útlemondás biztosítást választani annak érdekében, hogy egy váratlan esemény ne tegye tönkre az utazást. Ha a kiutazás napja előtt, itthon diagnosztizálnak pld. a koronavírust, akkor az sztornó biztosítási eseménynek számít, tehát ha emiatt nem tudsz elutazni, akkor az útlemondás biztosítás alapján térít az Európai Utazás Biztosító (EUB)

Az ellátási csomag, így az orvosi ellátások köre tagállamonként eltérő, és emiatt előfordulhat, hogy bizonyos típusú ellátások esetén az EU kártyát nem fogadják el. Ugyanakkor fontos tudni, hogy némely egészségügyi intézmények (pl. Ausztriában, a síterepek környékén) csak az EU kártya megléte esetén hajlandók ellátni a külföldi turistákat. Éppen ezért a teljes biztonságot csak az EU kártya és az utasbiztosítás együttes megléte jelent. Fontos, hogy az utazás és az utasbiztosítás megkötése előtt váltsd ki az Európai uniós TAJ kártyát az EEK-t,  Az EEK és az utasbiztosítás az Európai uniós országokban együtt érvényes!

Ha már elhatároztad magad az utazásra és vannak még kérdéseid, és szeretnél további információk birtokába jutni, kérd visszahívásomat. Örömmel válaszolok, és segítek megkötni a számodra legmegfelelőbb utasbiztosítást.