Kikötői vízijárművek biztosítása

2021.05.07

Hajó Casco

Hajóra is Casco
Hajóra is Casco

Tudtad? A casco eredetileg hajós biztosítás volt.  A casco fogalma a XVII. század óta ismert leginkább a tengerészetben, tengeri szállításban használták. A tengeri kereskedés veszélyes volt. Sokszor a hajóval és a legénységgel együtt a vízbe veszett a teljes rakomány. Ilyenkor bizony könnyen előfordulhatott, hogy a kereskedő családja nincstelenné vált. Az ilyen esetek megakadályozásra alakultak ki a biztosítások. 

Vízi járművek biztosítása a Generali egyik tradicionális biztosításai közé tartozik. Ez nem véletlen. 180 éve a Generali Trieszti 1831-es megalakulását követően volt az egyike az első európai biztosítóknak akik hajókat, és rakományaikat biztosította. 

A Generali mai modern modern kikötő vízijármű biztosítása kiterjed casco, felelősség- és balesetbiztosításra. Kedvtelési célú vízi járművek, motoros hajók, vitorlások, akkumulátoros/elektromos jachtokra köthető. A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiállított, érvényes hajólevéllel rendelkeznek valamint a vízi jármű kora nem haladja meg a 15 évet.

Igényeid szerint megkötheted cascora, felelősség biztosításra és balesetbiztosításra is,  vagy a három fajta biztosítás kombinációjára. Önállóan balesetbiztosítás nem köthető, csak casco vagy felelősség biztosítással együtt. A Generali vízijárművek biztosítása alapvetően Magyarország területére terjed ki, azonban lehetőség van a fedezet kiterjesztésére Európa felszíni vizeire, valamint a Földközi- tenger európai országaihoz tartozó felségvizeire is.

Kikötő a Balatonnál
Kikötő a Balatonnál

 A jó idő, beköszöntével kikerülnek a vitorlások a vizekre. Hajóval komoly károkat lehet okozni akár egy kikötőben is, ha például egy viharban egymásnak csapódnak a vitorlások.  A biztosítás kiterjed többek között a tűz, robbanás, villámcsapás, megfeneklés, zátonyra futás, elsüllyedés, összeütközés, felborulás, lopás, rablás valamint a szállítási kockázatokra. A kishajók biztosítva vannak dokkban tartózkodás alatt is a téli tárolás idejére, beleértve a szárazföldre emelést és a vízre bocsátást is.

A Generali Kikötő biztosítás kiterjeszthető vitorlásversenyeken való részvétel, valamint balesetbiztosítás esetén, vízisí, wakeboard és wakekite sporttevékenységek kockázataira is.

STORY 

Litkey Árpi 2014-ben PÖFF néven megalapította a balatonfüredi amatőr sportegyesületet. A sportegyesületben balatonfüredi gyerekeket kezdtek el oktatni kétárbócos kishajókkal. Azóta a PÖFF egyesület táboraiba több száz gyerek megfordult. Az utánpótlás nevelésen kívül felnőttek oktatásával is foglalkoznak, legyen az egy már megalakult csapat, vagy egy teljesen kezdő lelkes érdeklődő. A PÖFF SE hajóparkjának nagy részét katamaránok alkotják. Büszke vagyok rá, és egyben nagy megtiszteltetés, hogy az egyesület hajóparkját a Generalinál az egyesület az elnökének Litkey Árpinak a kérésére én biztosíthattam az egyesület részére. Árpi az egyesület elnöke és vezető edzője Tornado hajóosztályban indult az Athéni Olimpiára, utat törve így a hazai katamaránozásnak. Köszönöm a bizalmat, keressetek, hogy együtt tervezhessük a jövőt Veletek! Jó szelet Árpi! Hajrá Árpi, hajrá PÖFF Csapat! 😊

Ne feledd biztosítást bárkivel lehet kötni, de csak kár esetén derül ki, hogy az hogyan sikerült. Ha szeretnél biztosra menni, töltsd ki az alábbi formot, és kérd visszahívásomat. Rövid időn belül felveszem veled a kapcsolatot és segítek a döntésben!