Kikötői vízijárművek biztosításai

2021.05.07

Hajó Casco és kötelező

Tudtad? A casco eredetileg hajós biztosítás volt.  A casco fogalma a XVII. század óta ismert leginkább a tengerészetben, tengeri szállításban használták. A tengeri kereskedés veszélyes volt. Sokszor a hajóval és a legénységgel együtt a vízbe veszett a teljes rakomány. Ilyenkor bizony könnyen előfordulhatott, hogy a kereskedő családja nincstelenné vált. Az ilyen esetek megakadályozásra alakultak ki a biztosítások. 

A kikötői vízijárművek biztosítása a Generali egyik tradicionális biztosításai közé tartozik. Ez nem véletlen. 180 éve a Generali Trieszti 1831-es megalakulását követően volt az egyike az első európai biztosítóknak, akik hajókat, és rakományaikat biztosította.

A Generali mai modern kikötő vízijármű biztosítása kiterjed casco, felelősség- és balesetbiztosításra. Kedvtelési célú vízi járművek, motoros hajók, vitorlások, akkumulátoros/elektromos jachtokra köthető. A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiállított, érvényes hajólevéllel rendelkeznek, valamint a vízi jármű kora nem haladja meg a 15 évet.

Igényeid szerint megköthető cascora, felelősség biztosításra és balesetbiztosításra is, vagy a háromfajta biztosítás kombinációjára. Önállóan balesetbiztosítás nem köthető, csak casco vagy felelősség biztosítással együtt. A Generali vízijárművek biztosítása alapvetően Magyarország területére terjed ki, azonban lehetőség van a fedezet kiterjesztésére Európa felszíni vizeire, valamint a Földközi- tenger európai országaihoz tartozó felségvizeire is.

A jó idő, beköszöntével kikerülnek a vitorlások a vizekre. Hajóval komoly károkat lehet okozni akár egy kikötőben is, ha például egy viharban egymásnak csapódnak a vitorlások.  A biztosítás kiterjed többek között a tűz, robbanás, villámcsapás, megfeneklés, zátonyra futás, elsüllyedés, összeütközés, felborulás, lopás, rablás, valamint a szállítási kockázatokra. A kishajók biztosítva vannak dokkban tartózkodás alatt is a téli tárolás idejére, beleértve a szárazföldre emelést és a vízre bocsátást is.

A Generali Kikötő biztosítás kiterjeszthető vitorlásversenyeken való részvétel, valamint balesetbiztosítás esetén, vízisí, wakeboard és wakekite sporttevékenységek kockázataira is.

STORY 

Litkey Árpi 2014-ben PÖFF néven megalapította a balatonfüredi amatőr sportegyesületet. A sportegyesületben balatonfüredi gyerekeket kezdtek el oktatni kétárbócos kishajókkal. Azóta a PÖFF egyesület táboraiba több száz gyerek megfordult. Az utánpótlás nevelésen kívül felnőttek oktatásával is foglalkoznak, legyen az egy már megalakult csapat, vagy egy teljesen kezdő lelkes érdeklődő. A PÖFF SE hajóparkjának nagy részét katamaránok alkotják. Büszke vagyok rá, és egyben nagy megtiszteltetés, hogy az egyesület hajóparkját a Generalinál az egyesület az elnökének Litkey Árpinak a kérésére én biztosíthattam az egyesület részére. Árpi az egyesület elnöke és vezető edzője Tornado hajóosztályban indult az Athéni Olimpiára, utat törve így a hazai katamaránozásnak. Köszönöm a bizalmat, keressetek, hogy együtt tervezhessük a jövőt Veletek! Jó szelet Árpi! Hajrá Árpi, hajrá PÖFF Csapat! 😊

Igényeidnek megfelelő hajóbiztosításokkal várom megtisztelő érdeklődésed.