Többlakásos társasházbiztosítás 

2022.06.22

Többlakásos társasházbiztosítás lakóközösségeknek


Miért van szükség társasházbiztosításra?

A társasház biztosítás a biztosításban lévő feltételeitől függően a társasházi lakók minden tagjának az ingatlanára fedezetet nyújt. Társasházbiztosítással tudják a lakók teljes egészében megvédeni vagyonukat a váratlan eseményekkel, természeti csapásokkal szemben. 

A társasház biztosítás egy olyan vagyon és felelősségbiztosítás, ami megtéríti a külső hatások okozta károkat társásházban élők vagyonában. 

A globális felmelegedés hatásai sajnos nem kímélnek minket sem. Sokszor tapasztaljuk, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok kialakulásával, például heves viharok, széllökések, extrém hideg napok vagy éppen forróság miatt keletkeznek károk a vagyonunkban.

A társasházbiztosítás tehát, az épületben keletkezett károkat fedezi. Védi az épület minden egyes részét, a falakat, a padlózatot, a tetőt, a víz- és csatornahálózatot, az elektromos vezetékeket és berendezéseket, a padlást, a pincét és a lépcsőházat. Ide tartozik az ablakok, redőnyök sérülése, valamint a közös terekben keletkezett biztosítási események.  

Fedezetet nyújt azokban az esetekben is, amikor a saját lakásunkban következik káresemény, például egy beázás, villámcsapás, vagy épp csőtörés miatt.

Teljeskörű biztosítási védelem

Ha egy többlakásos társasházban élünk lakásunk, ingóságaink, bútoraink védelméről magunknak kell gondoskodnunk. 

A társasházbiztosítás a közös tulajdonban keletkezett károkat téríti meg.  Előfordulhat, hogy bútorok is tönkrementnek a vízkár vagy villámcsapás következtében, és ha nincs ingóság biztosításunk, akkor a sérült ingóságaink újra beszerzését saját zsebből kell fizetnünk. Teljeskörű biztosítási védelmet akkor élvezhetjük, ha rendelkezünk a társasházbiztosítás mellett egyéni otthonbiztosítással is.


Mi történik akkor, ha nincs társasházbiztosítás?

Azokban az esetekben, amikor nincs a társasháznak biztosítása, ráadásul nincs minden lakónak egyéni lakásbiztosítása sem, a közös képviselő összegyűjti a lakók információja alapján, hogy kinek melyik biztosítónál van biztosítása. Minden lakó egyenként felveszi a kapcsolatot a saját biztosítójával és bejelentik a kárt. A különböző biztosítóknál az egyéni lakásbiztosításnak megfelelően a tulajdonosoknak, a biztosítók a saját feltételeik és az egyéni lakásbiztosításban foglaltak szerint, a tulajdoni hányad alapján arányosan átutalják a szerződésben foglalt biztosítási összegnek megfelelő kártérítést a lakás tulajdonosának. Ezután a lakás tulajdonosa a biztosítótól kapott összeget tovább utalja a társasház számlájára.

Hát ez elég bonyolultnak tűnik, ráadásul nagy valószínűséggel nem is fogja fedezni a teljes felújítási költséget. Hosszadalmas is lesz, mire az összes biztosítótól és aztán a tulajdonosoktól beérkezik a pénz a társasház számlájára. Számolni kell azzal is, hogy egyes lakások nincsenek sehol biztosítva. Az ezekre eső helyreállítási költség összegét csak a közös költségből tudja a ház fedezni, ami jelentős problémákat okozhat. A felújítás káoszba torkolhat és szinte borítékolható, hogy a lakóközösség tagjai hajba fog kapni a különböző biztosítási összegek megléte vagy éppen nem léte miatt.


Mi történik olyankor, ha van társasházbiztosítás?  

A közösképviselő az Online felületen keresztül bejelenti a kárt a biztosító felé. A biztosító kárszakértője rövid időn belül felveszi vele a kapcsolatot és elindul a kárrendezési folyamat.  A Generali társasház biztosítása a társásház egészére kiterjed, ezért a Generali Házőrző többlakásos épület biztosítása a feltételek és társasházi szerződésben foglaltak alapján kifizeti a biztosítási összegnek megfelelő teljes felújítási költséget. Munkadíjjal, anyagköltséggel és az egyéb szerződésben rögzített felmerülő költségekkel együtt. Ez azért így már sokkal egyszerűbb. Fenti példán levetítve is látszik, hogy a leg egyszerűbb és a leg hatékonyabb módja a helyreállítási költségek fedezésének a társasház közös biztosítása. Logikus, áttekinthető felépítésű, egyszerű, átlátható. Egyszerűbb a közös képviselő munkája is, hiszen egy kötvény, egy biztosítótársaság. 

Társasházi lakóépületek biztosításának fontos eleme a felelősségbiztosítás is, gondoljunk csak a parkoló autóra eső tetőcserép vagy a rossz takarítás, töredezett, rossz állapotú lépcsők következtében elcsúszó és lábat törő gyalogos esetére, mely kárterítések felelősségbiztosítás hiányában szintén a lakóközösségre hárulnának.

Összefoglalva: egyszerűbbé válik a közös képviselő munkája, zálogjog bejegyzések igénylése, biztosítási díjak kezelése, a közös ügyintézés és a kárrendezés. Egyszerűbbé válik állati kártevők esetén a rovarok okozta károk, pld. a darázsírtás is.

A közösképviselők egyedi azonosítóval ellátott Online felületen keresztül kezelhetik a társasházi szerződéseket, a díjfizetésen vagy akár a szerződéskötésen keresztül a kárbejelentésig.

Függetlenül az egyes lakók, bérlők biztosítottságától az egész épület biztosítva van a pincétől a padlásig. A vegyes tulajdonú lakóházaknál az önkormányzatra eső tulajdoni hányad is biztosítva van. Lényeges szempont továbbá, hogy a Generali Biztosítónál nincs avultatás. Ez azt jelenti, hogy a helyreállítás számlákkal igazolt aktuális fogyasztói áron beszerezhető anyagköltségen történik.   

Minden lakó egyénileg dönt saját ingóságainak biztosításáról, így több a variációs lehetőség. A lakók több kockázatot magába foglaló kiegészítő biztosítást is köthetnek. 

A kimutatások azt igazolják, hogy átlagosan egy társasházban maximum a tulajdonosok ötven százalékának van egyénileg kötött lakásbiztosítási szerződése, vagy legalábbis ekkora arányúak azok a biztosítások, melyek kellő fedezetet nyújtanak.

Társasházbiztosítás mellé Mestervonal 24 vészelhárítási, szakiparos ajánlási és információs szolgáltatás is válaszható, amely a nap bármely órájában hívható a 

(36-1) 458 4452-es telefonszámot, vagy a kárbejelentést megtehető online is.

Megéri tehát mindenképpen, hogy a lakóközösség és a közösképviselő is tájékozódjanak a lehetőségeiről, és ajánlatot kérjenek.  

Kalkulátorunk használatával kidolgozzuk a legjobb módozatot, ami igazodik a mai kor követelményeihez. Segítek abban is, hogy a társasház a lehető legrövidebb idő alatt hozzájusson a biztosítási szerződéshez. Fordulj hozzám bizalommal, beszéljük át ajánlatainkat, és találjuk meg a legjobb társasházbiztosítási megoldást!