Otthonra javasolt tűzoltó készülékek 

2022.06.12

Igényeinknek megfelelően minden kockázatra köthetünk biztosítást 

A különböző csomagok számos lehetőséget adnak, arra, hogy értékeinket, vagyontárgyainkat biztosítsuk. A Generali valamennyi módozatában az alap kockázatok között megtalálhatjuk az egyik legfontosabb kockázati biztosítást, a tűzbiztosítást. De most beszéljünk kicsit a megelőzésről, illetve a védekezésről.

Tűzoltók munkában (Fotó: Pixabay)
Tűzoltók munkában (Fotó: Pixabay)

Egy tűz esetén nem csak az anyagi kár lehet nagy. Személyi sérülés is sajnos gyakran előfordul. A legtöbb baleset, személyi sérülés a konyhában történik. De féltve őrzött személyes értékkel bíró emlékek, személyes tárgyaink is sajnos sokszor égnek porig. 

Sajnos egyre több a lakástűzzel találkozunk ország szerte. A lakástüzek leggyakoribb okai a nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibái okozzák.

2021-ben több mint 6 300 otthont érintett lakástűz és sajnos nem kevesebb mint 75 életet követeltek. Tavaly nem telt el úgy hét, hogy ne kaptunk volna, sokszor szinte naponta olyan sajtóközleményt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, amelyben halálos áldozattal, vagy komoly sérülésekkel járó lakástüzekről számoltak be.

Az országos Katasztrófavédelem adatai alapján, átlagosan 36 perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók eloltsák az égő ingatlanokban pusztító lángokat. A leghosszabb beavatkozás kilenc és fél órán át tartott, 1880 tüzet öt perc alatt megfékeztek.

Fontos tehát, hogy essen néhány szó a védekezésről, és az otthoni tűzvédelmi eszközökről.

Bár hazánkban nem kötelező, még is egyre többen döntenek úgy, hogy vásárolnak a lakásukba tűzoltó készüléket.

Otthonunkban sokféle tűz keletkezhet. Egy égve hagyott gyertya lángra lobbanthatja az asztalon lévő papírokat, a zárlatos telefontöltő elektromos tüzet okozhat, a gázon felejtett serpenyőben pedig az olaj gyulladhat meg.  Az otthoni tüzek egy jelentős részét nem tudjuk vízzel vagy épp a kezünkbe akadó anyagokkal eloltani. Egy tűzoltó készülékkel azonban megakadályozhatunk akár nagyobb lakástüzeket is. 

Egy kisebb tüzet mi magunk is könnyedén megszüntethetünk, ha tartunk a lakásunkban legalább egy tűzoltó készüléket. Jogszabály nem írja elő, hogy a magánlakásokban legyen ilyen berendezés, ettől függetlenül javasolt beszerezni egyet.

Lakástűz egy lakótelepen (Fotó: Pixabay)
Lakástűz egy lakótelepen (Fotó: Pixabay)

A tűzoltókészüléket úgy kell elhelyezni a lakásban, hogy a legkedvezőtlenebb helyen keletkező tűz oltására a legrövidebb idő alatt felhasználható legyen, és állandóan használható, üzemképes állapotban kell tartani. 

Az otthonra javasolt tűzoltó berendezések általában a kezdődő tüzek oltására alkalmasak, vagy a tűz tovább terjedését hivatottak megállítani. Szerencsésebb esetben a tűzoltók kiérkezéséig elboldogulunk velük. A tűzoltást kötelességünk megkezdeni, ha nem, akkor pedig a tűzoltókat értesíteni.

A hab állagú (F) tűzoltó készüléknél a hab alapja víz, így ez elektromos tűz elhárítására nem alkalmas. A kivált vizet azonban egyszerűen fel tudjuk törölni, míg a klasszikus porral oltó esetén a hátrahagyott port nagyon nehéz eltávolítani.

Elektromos tüzek és szinte minden tűz oltására a leg hatékonyabb az (ABC) porral oltó készülék. A készülék porral borítja be a tüzet, elzárva ezzel az égést tápláló oxigéntől.

Az ABF vegyihabbal oltó készülékek hasonlóan működnek a porral oltóhoz, de por helyett vegyihabot permeteznek az oltandó területre. Szinte ugyan arra alkalmasak, mint a porral oltó készülékek és elektromos tüzek oltására biztonságosabbak is. Kisebb kárt okoznak, mint a poroltó, viszont drágábbak is. 

Minden felnőtt embernek (de akár már az iskolás korú gyerekeknek is) tudnia kell a tűzoltó készüléket használni. Tűz esetén sajnos már nincs idő a használati utasítást olvasgatni ezért vásárlás előtt, vagy miután hazavittük a készülékünket, elsőként érdemes áttanulmányozni a használati utasítást, ami minden egyes palackon rajta van. Ha használnunk kell, akkor már egyből tudni fogjuk, mit csináljunk. A tűzoltási távolságot is megtaláljuk a palackon, ezért a használati utasítás taglalásakor, erre az információra is fordítsunk kellő figyelmet. Fontos dolog a kiválasztás szempontjából, hogy hány fokon tárolható a készülék. Ennek alapján vásárlás során tájékozódjuk arról, hogy kinti vagy benti tárolásra alkalmas készüléket kell beszereznünk. 

Aranyszabály: Soha ne fordítsunk hátat a tűznek, még ha "látszólag" el is aludt, ismét lángra kaphat.

A konyhai tüzek esetében mindenképpen olyan készülék kell, mely az olajok tüzeinek az oltására alkalmasak. A lakás többi részében, mint a garázs, fészer tároló, nyugodtan használható az ABC por, ha a por mennyisége nem okoz gondot. 

Egyszerűen irányítsuk a tűzre a készüléket, és a kar segítségével szakaszosan kezdjük meg az oltást. Fontos tudni, hogy nem szabad egyfolytában nyomva tartani a kart, mert így könnyen meglehet, hogy a palack egész tartalma elfolyik a tűzre, és ettől valószínűleg a tüzünk nem alszik ki, mi viszont ottmaradhatunk minden egyéb oltóanyag nélkül (például egy autóban, vagy akár otthon). 

Ha megkezdtük az oltást, figyeljünk, hogy csak kifejezetten ott fogjuk meg a palackot, ahol az erre kialakított fogantyú van, mert egyes oltóanyagtípusoknál súlyos fagyási sérüléseket szerezhetünk. 

Nemcsak az a fontos, hogy van otthon tűzoltó készülék, hanem az is, hogy ezt karbantartsuk. Hitelesítésre is szükség van, és a palackon lévő utasítás szerint időközönként ellenőriztetni kell a készüléket.

Ha bármilyen kérdésünk van, akkor a tűzoltó készülékeket árusító üzletekben vagy a tűzoltóság telefonszámán (105) kérhetünk bővebb tájékoztatást. A tűzkár otthonunkban a legnagyobb károkat okozó kockázat.

 Óvd meg családod az anyagi veszteségtől és vedd fel velem a kapcsolatot. Segítek a kalkulációban és a számodra legjobb lakásbiztosítás kiválasztásában.