Kötelező drón biztosítás

2021.05.04

Pilóta nélküli légijárművek kötelező biztosítása

Egyre gyakrabban hallhatjuk az ismerős "zümmögést" a fejünk felett. A technika rendkívül gyorsan fejlődik és ma már a drónoknak köszönhetően nem készül igényes esküvői videó vagy céges imázsfilm drónfelvételek nélkül. A modern légieszközöknek hasznát veszi a katasztrófavédelem vagy éppen a rendfenntartók is.

Az EU minden tagállamában - kötelezően alkalmazandó végrehajtási rendelet, egységesíti a drónok üzemeltetését. Magyarország eddig is előírta a kötelező felelősség biztosítást (39/2001 Korm.rendelet) - és ez a jövőben is így lesz. Eddig nem volt hatósági nyilvántartás és semmilyen hatóság nem ellenőrizte a drónok használatát, éppen ezért nem volt jelentős igény felelősség biztosítási fedezetre sem.

2021 január 1-től a hivatalos meghatározás szerint drónnak minősül minden olyan légijármű, amely a fedélzetén tartózkodó pilóta nélkül üzemel, vagy amelyet ilyen üzemmódra terveztek, és önálló vagy távirányítással történő működésre képes.

Minden drónt kötelező regisztrálni az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghatározott módon, amely az EU irányelvek szerint nem sorolható a játékok közé, vagy meghaladja a 120 grammot, vagy rendelkezik adatrögzítővel, vagy a távpilótától messzebbre repül, mint 100 méter. Bármely kitétel megléte esetén kötelező a bejelentés.


Az új előírások teljesítésének előfeltétele, hogy a drónok üzembentartóinak kötelező felelősség biztosítást is kell kötniük. 

Ezt az igényt elégéti ki a a Generali MyDrone biztosítás. ami több is, mint egy felelősség biztosítás, A drón felszállótömegétől és az igényeidtől függően különböző drónbiztosítási csomagok közül választhatsz. Nem csak felelősség biztosítást tartalmaz, de a drón üzemeltetése kapcsán ért jogi érdeksérelmek esetén is segítséget nyújt.

Ha már elhatároztad magad, nem kell mást tenned, mint kitölteni egy rövid űrlapot Rövid időn belül felveszem veled a kapcsolatot, örömmel válaszolok a téged foglalkoztató kérdésekre.