Pilóta nélküli légijárművek kötelező felelősség biztosítása

2021.05.04

Drón biztosítás

Drónok a levegőben
Drónok a levegőben

Egyre gyakrabban hallhatjuk az ismerős "zümmögést" a fejünk felett. A technika rendkívül gyorsan fejlődik és ma már a drónoknak köszönhetően nem készül igényes esküvői videó vagy céges imázsfilm drónfelvételek nélkül. A modern légieszközöknek hasznát veszi a katasztrófavédelem vagy éppen a rendfenntartók is.

A COVID miatt féléves halasztással ugyan, de végül megszületett az EU minden tagállamában - kötelezően alkalmazandó végrehajtási rendelet, mely valamennyi EU tagállamban egységesíti a drónok üzemeltetését. Magyarország eddig is előírta a kötelező felelősség biztosítást (39/2001 Korm.rendelet) - és ez a jövőben is így lesz. Eddig nem volt hatósági nyilvántartás és semmilyen hatóság nem ellenőrizte a dónok használatát, éppen ezért nem volt jelentős igény felelősség biztosítási fedezetre sem.

2021 január 1-től azonban ez megváltozott,. február közepétől pedig már szankcionálnak a hatóságok. A jövőben csak a Mydronespace mobilapplikáció segítségével reptetheted drónodat, lakott terület felett pedig eseti légtér kijelölését is kell igényelned a katonai légügyi hatóságtól.

A hivatalos meghatározás szerint drónnak minősül minden olyan légijármű, amely a fedélzetén tartózkodó pilóta nélkül üzemel, vagy amelyet ilyen üzemmódra terveztek, és önálló vagy távirányítással történő működésre képes.

Idén tehát már minden olyan drónt kötelező regisztrálni az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghatározott módon, amely az EU irányelvek szerint nem sorolható a játékok közé, vagy meghaladja a 120 grammot, vagy rendelkezik adatrögzítővel, vagy a távpilótától messzebbre repül, mint 100 méter. Bármely kitétel megléte esetén kötelező a bejelentés.

Az új előírások teljesítésének előfeltétele, hogy a drónok üzembentartóinak kötelező felelősség biztosítást is kell kötniük.

Hobbi célra tartott drón biztosítása is kötelező
Hobbi célra tartott drón biztosítása is kötelező

Ezt az igényt elégéti ki a a Generali MyDrone biztosítás. ami több is, mint egy felelősség biztosítás, A drón felszállótömegétől és az igényeidtől függően különböző drónbiztosítási csomagok közül választhatsz. Nem csak felelősség biztosítást tartalmaz, de a drón üzemeltetése kapcsán ért jogi érdeksérelmek esetén is segítséget nyújt.

Ne feledd biztosítást bárkivel lehet kötni, de csak kár esetén derül ki, hogy sikerült. Ha szeretnél biztosra menni, töltsd ki az alábbi formot, és kérd visszahívásomat. Rövid időn belül felveszem veled a kapcsolatot és segítek a döntésben!