Gyermekfeltalálók, akik megváltoztatták a világot

2023.01.16

Ismert találmányok, amit gyerekeknek köszönhetünk

Sok kreatív gyereknek köszönhetően több olyan találmány is van, amit a mindennapi életben is használunk, és számos esetben ötletük, és kreativitásuk megváltoztatták a világot.  A fülvédőtől a számológép korai változatáig, a trambulinig, amelyet természetesnek tartunk, gyerekek találtak ki. 

A gyerekek, akik feltalálták ezeket a termékeket az élet minden területéről származnak. Közülük sok azonnali siker lett, és a szemfüles szülők lépéseket tettek a szabadalom megszerzésére, a terjesztési szerződések megkötésére és a termelési források összeállítására. Más esetekben ezek a fiatal feltalálók kénytelenek voltak saját tehetségükre és erőforrásaikra hagyatkozni, hogy elismerést szerezzenek.

Bár hazánkban nincs hagyománya, még is úgy gondolom, a téma érdekes, és érdemes róla szót ejteni. Január 17-e a gyermekfeltalálók napja. (Kid Inventors' Day). A Kid Inventors Day több éve azok kezdeményezésére jött létre, akik a legfiatalabb feltalálók eredményeit szerették volna megünnepelni. Ha játékról van szó, a gyerekek fáradhatatlanok. Fantáziájuk messze elrepíti őket, azzá válhatnak, amivé csak akarnak. Gyerekkorukban sokan ábrándoztak arról, hogy híres felfedezők, tudósok, lesznek és talán még a történelemkönyvek lapjaira is felkerülnek. Január 17-ét nem véletlenül választották ennek a napnak a megünneplésére. Benjamin Franklin születésnapjának évfordulója. Számtalan egyéb teljesítménye miatt sokan nem tudják, hogy Franklin mindössze 12 éves volt, amikor feltalálta a békatalpat. 

Benjamin Franklin 12 éves volt, amikor feltalálta a békatalpat, ami a mai napig is elengedhetetlen kelléke a búvarkodásnak.

Louis Braille 15 éves volt, mikor kitalált egy olvasási és írási rendszert a vakok számára, amit Brille írásként tartunk számon.

 A 16 éves George Nissent trapézművészek ihlették. Ő tervezett egy ugráló asztalt, amit trambulinnak ismerünk. 

Philo Farnsworth, egy faházban született, amit a nagypapája épített Középiskolás korában alakította át családja készülékeit elektromos áramra. Megtervezett egy vákuum csövet a kémiaórán, ami döntő fontosságú lett a televízió létrejöttében. 1927-ben bemutatott egy teljesen elektronikus televízió prototípust.

Blaise Pascal mindössze 18 éves volt, amikor kifejlesztett egy numerikus kerékkalkulátort, amit később tovább fejlesztett, így több találmánya mellett, az ő nevéhez fűződik a korai számológép feltalálása is. 

Chester Greenwood 1873 -ban mindössze 15 éves volt, és nagyon szeretett korcsolyázni. A gyapjúsapkákra azonban allergiás volt. Ezért megkérte a nagymamáját, hogy varrjon flanelt és hódszőrmét egy fejpántra, amelynek mindkét végén karika van. Ez volt az első fülvédő.

Alex Deans 2012-ben 15 éves volt, amikor feltalálta az iAid-et, ami egy olyan eszköz, ami segíti a látássérült embereket abban, hogy könnyebben mozogjanak. Az eszköz szonárként működik, és egy övre erősített érzékelőket használ, amelyek feltérképezik az ember körüli területet. 

Éljenek soká a gyerekfeltalálók, és az iskolai szakköröket a szabad gondolkodás műhelyeit támogató szülők, és azok, akik arra biztatják a gyerekeket, hogy nyúljanak a csillagok felé és bátran kísérletezzenek.