Egészség és önsegélyező pénztár

2023.07.30

Egészségpénztár, a tudatos pénzügyi kultúra zászlós hajója

Tudományosan bizonyított tény, hogy a világon a legtöbb ember számára az anyagi bizonytalanság jelenti a legnagyobb stresszt és az ezzel járó a stresszre vissza vezethető betegségeket. Az anyagiak bizony nagyon is hatással vannak egészségünkre, a pénz az egészség forrása és gyilkosa is egyben. Vajon tudatosult, hogy pénzt keresni, félretenni is csak egészségesen tudunk? 

Tudatos odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzéseséért. Nézzük kicsit részletesebben miben tud segítségünkre lenni egy egészségpénztár? 

Az utóbbi évek eseményei sok mindenkit ráébresztett arra, hogy mennyire fontos az öngondoskodás és egészség. Azonban szembesültünk vele, hogy az állami egészségügyi ellátó rendszer leterheltsége miatt, hosszú várólistákra és a kezelések előtt is hosszas várakozásra számíthatunk. A túlterhelt és emiatt esetleg felületes állami ellátás helyett sokan komoly kiadásokat hajlandóak áldozni azért, hogy kényelmesebb és alaposabb orvosi ellátásban részesüljenek. 

A bizalmas orvos-beteg kapcsolat okán egyre több az olyan szakorvosi vizsgálat, ahol különösen fontos a magánorvosok szerepe. A magánorvosi szolgáltatóknál az egyszerű szakorvosi kontrollvizsgálatokat és most már komoly beavatkozásokat is elvégeznek. Ezek az ellátások azonban nem olcsók, és sokan ráébredtek, hogy a betegségek megelőzésébe és a gyógyulásunkba mindig jó döntés befektetni.

Az elmúlt évek felmérései alapján, a kialakult helyzet miatt, az egészségükért aggódó emberek az egészségügyi kiadások mintegy 30 százalékát napjainkra magánúton költik el.  

Az egészségpénztári befizetések után adójóváírás vehető igénybe, melynek mértéke éves szinten maximum 150 000 Ft lehet. A visszaigényelt adójóváírás pedig az egészségszámlánkon 100%-ban jóváírásra kerül 

Az egészségpénztár, a tudatos pénzügyi kultúra zászlós hajója. Az egészség védelmét célzó, de a társadalombiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott, kiegészítő szolgáltatásokat nyújt. Speciális, adókedvezménnyel is támogatott megtakarítási forma, amely lehetővé teszi, hogy idejében fel tudjunk készülni a váratlanul jelentkező egészségügyi kiadások fedezésére, illetve az egészség megőrzése érdekében igénybe vett szolgáltatásokat is finanszírozhatjuk a segítségével.

A tudatos pénzügyi tervezés nem feltétlenül jár azzal, hogy havonta nagyobb összegek koppannak hosszú éveken át a malacperselyben. Sokkal inkább azt, hogy ha a pénzt jól átgondolt költségvetéssel osztjuk be, jelentős stresszt veszünk le saját és családunk válláról is. 

Az egészségpénztári megtakarítások szinte azonnal, adózási kedvezményekkel felhasználhatóak, miközben az igénybe vehető szolgáltatások köre viszonylag széles. Sőt befizetéseink/egyéni számlánk terhére folyamatosan (akár a belépést követően azonnal) igénybe vehetjük a szolgáltatásokat.  Vásárolhatunk gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket (pl. szemüveg), finanszírozhatunk segítségével gyógy- és rekreációs üdüléseket, sportoláshoz kapcsolódó kiadásokat, sporteszköz-vásárlást, az életmódváltozást elősegítő szolgáltatásokat és a fogyatékkal élők életvitelét elősegítő szolgáltatásokat, Covid teszteket, szűrővizsgálatokat vagy éppen magánorvosi szakrendeléseket. 

Egészségügyi kiadásainkat fizetését, kiterjeszthetjük a családunkra, hiszen ha a szüleinknek vagy a gyerekeknek bármire szüksége lenne egészségük érdekében, akkor tízezreket lehet spórolni vele évente. Minden felmerülő igény előtt keressünk olyan üzletet, ahol a megvásárolni kívánt terméket, árut, gyógykészítményt, szolgáltatást egészségpénztárra is elszámolhatjuk. 

A pénztárba való belépés önkéntes, havonta rendszeresen tagdíjat kell fizetni. A Generali egészség pénztár minimális havi tagdíj mértéke 3000 Ft.

Egészségpénztári szolgáltatások azonnal felhasználhatók az egészségszámláról. 

 • Gyógyszertári termékek, gyógyászati segédeszközök: hatóság által engedélyezett gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, vérnyomásmérő, lázmérő, gyógycipő (CE jelölés).
 • Csecsemő- és betegápolási cikkek: pelenka, babakozmetikum, cumisüveg, tápszer.
 • Szemüveg, kontaktlencse és tartozékai: szemüvegkeret, szemüveglencse, kontaktlencse folyadék.
 • Fogászati szűrés, kezelés: fogtömés, fogszabályozás, fogpótlás.
 • Egészségügyi és gyógyászati szolgáltatások.
 • Orvosi vizsgálatok, műtétek, kezelések, gyógytorna.
 • Egészségügyi célú egyéb szolgáltatások táppénz kiegészítése, otthoni ápolás.
 • Mozgáskorlátozottak lakókörnyezetének átalakítása.
 • Braille írással készült könyv, hangoskönyv.
 • Gluténmentes speciális élelmiszerek vásárlásának támogatás

Az egészségpénztári kártya segítségével kényelmes és egyszerű az igénybe vett egészségügyi szolgáltatások számláinak elszámolása.

A munkáltatók részben vagy egészben átvállalhatják a tagdíj fizetését, és további hozzájárulásokat is tehetnek.

Önsegélyező pénztár

Az egészségpénztárak önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtanak. Az önsegélyező pénztár az öngondoskodásnak egy olyan formája, amellyel rendszeresen fedezhetjük pld. a gyermekneveléssel járó napi kiadásaink egy részét.  

A Generali Önsegélyező pénztár a szociális biztonságot szolgáló rendszerek részeként intézményes formát ad az öngondoskodásnak, az önkéntesség, a szolidaritás, és a kiszámíthatóság elve alapján. 

 •  Adójóváírás vehető igénybe

A befizetések után 20% személyi jövedelem adó-visszatérítés vehető igénybe. Az adókedvezmény mértéke éves szinten maximum 150 000 Ft, ami az egészségszámládon 100%-ban jóváírásra kerül.

 • Kamatadó mentes
 • Közeli Hozzátartozók is igénybe vehetik
 • Örökölhető
 • A tagdíjfizetést munkáltatója részben vagy egészben átvállalhatja.

Fontosabb szolgáltatások

 • Szülési segély
 • Gyermekgondozási támogatás
 • Munkanélküliségi ellátás
 • Rokkantsági járadék
 • Ápolási díj kiegészítése
 • Beiskolázási támogatás
 • Idősgondozási támogatás
 • Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása 

Lakáshitel törlesztés egészségpénztári számláról

A legtöbben gyógyszerre és magánorvosi szolgáltatásokra költik az egészségpénztári megtakarításaikat. Pedig az egészségpénztárak nyújtanak például önsegélyező szolgáltatásokat is, amelyeket egészségpénztári tagként széles körben használhatsz. Ráadásul 20% adójóváírással, amit minden évben felhasználhatsz.

Ezek egyike a nevelési év kezdési és tanévkezdési támogatás, vagy akár lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére is felhasználhatod!   

A jelenlegi szabályok szerint egészségszámládról az aktuális bruttó minimálbér 15 százalékának megfelelő összeget lehet, havonta felhasználni hiteltörlesztésre. Ha ennél kisebb a törlesztőd, akkor maximum annyit. Eldöntheted, hogy ezt hova utalja a pénztár: a lakossági folyószámládra vagy a jelzáloghitelt folyósító hitelintézetnek (havi- vagy előtörlesztésként).

Ha még nincs Önkéntes egészségpénztári tagságod, vagy van és szeretnéd áthozni a Generali csoporthoz, akkor kérd visszahívásom.

Iskolakezdés önsegélyező pénztárral

Bár a tankönyveket az állami rendszerben a gyerekek ingyen kapják a tanévkezdés, az egyik komolyabb kiadás a tanév kezdetekor merül fel. A tanszerek, egyéb iskolaszerek beszervezése bizony sok kiadással jár. Ezekre a súlyos kiadásokra sajnos nem minden szülő van felkészülve. 

Az egészségpénztári megtakarításodból évente az év első napján érvényes minimálbér összegét vehető fel tanévkezdési támogatásra gyermekenként. Az egészségpénztárban a vásárlásokat igazoló számlákat kell eljuttatni, amit eltudsz számolni iskolakezdési támogatásra.

Sokan július elején elintézik az iskolai bevásárlás, hogy ne kelljen augusztusban tolongani a boltokban 

Fontos szabály, hogy az iskolakezdési támogatás a tanév kezdete előtt 15 nappal és a tanév vége után 15 nappal kiállított számlákat lehet csak tanévkezdési támogatásra elszámolni.

Iskolakezdési támogatásra elszámolhatók a ruhák, tanszerek, például technikai felszerelés vagy rajzeszközök, számológép. Taneszközök, például kötelező olvasmányokat (ehhez az iskola igazolására van szükség), feladatlapok, az iskola igazolása alapján logopédiai feladatgyűjtemények. Az iskola igazolása alapján sporttagozat sporteszközei vagy zenetagozat kisebb hangszerei. 

25 éves korig a főiskolai, egyetemi hallgatók költségei, pld pótvizsgadíj, kollégiumi vagy albérleti díj számla alapján a felsőoktatási intézmények igazolása alapján szintén elszámolhatók.

Ez a felsőoktatásban résztvevő hallgatókra is érvényes. A havi kollégiumi, illetve albérleti díjakon kívül egyéb térítési költség is felmerülhet a tanév ideje alatt.  Ezt az időkeretet érdemes észben tartani, hogy minél több mindent még az előző tanév végén, vagy év közben el lehessen számolni.

Hosszútávon már kisebb összegekkel is, nagy eredményeket érhetünk el