Egészség és önsegélyező pénztár

2022.09.30

Egészségpénztár, a tudatos pénzügyi kultúra zászlós hajója

Hosszútávon már kisebb összegekkel is, nagy eredményeket érhetünk el
Hosszútávon már kisebb összegekkel is, nagy eredményeket érhetünk el

Tudományosan bizonyított tény, hogy a világon a legtöbb ember számára az anyagi bizonytalanság jelenti a legnagyobb stresszt és az ezzel járó a stresszre vissza vezethető betegségeket. Az anyagiak bizony nagyon is hatással vannak egészségünkre, a pénz az egészség forrása és gyilkosa is egyben. Vajon tudatosult, hogy pénzt keresni, félretenni is csak egészségesen tudunk? 

Tudatos odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzéseséért. Nézzük kicsit részletesebben miben tud segítségünkre lenni egy egészségpénztár? 

A tudatos pénzügyi tervezés nem feltétlenül jár azzal, hogy havonta nagyobb összegek koppannak hosszú éveken át a malacperselyben, sokkal inkább azt, hogy a pénzt jól átgondolt költségvetéssel fogjuk meg, ezzel pedig jelentős stresszt veszünk le saját és családunk válláról is. 

Az egészségpénztár, a tudatos pénzügyi kultúra zászlós hajója. Az egészség védelmét célzó, de a társadalombiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott, kiegészítő szolgáltatásokat nyújt. Speciális, adókedvezménnyel is támogatott megtakarítási forma, amely lehetővé teszi, hogy idejében fel tudjunk készülni a váratlanul jelentkező egészségügyi kiadások fedezésére, illetve az egészség megőrzése érdekében igénybe vett szolgáltatásokat is finanszírozhatjuk a segítségével.

Az egészségpénztári megtakarítások szinte azonnal, adózási kedvezményekkel felhasználhatóak, miközben az igénybe vehető szolgáltatások köre viszonylag széles. Sőt befizetéseink/egyéni számlánk terhére folyamatosan (akár a belépést követően azonnal) igénybe vehetjük a szolgáltatásokat.  Vásárolhatunk  gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket (pl. szemüveg), finanszírozhatunk segítségével gyógy- és rekreációs üdüléseket, sportoláshoz kapcsolódó kiadásokat, sporteszköz-vásárlást, az életmódváltozást elősegítő szolgáltatásokat és a fogyatékkal élők életvitelét elősegítő szolgáltatásokat, Covid teszteket, szűrővizsgálatokat vagy éppen magánorvosi szakrendeléseket. 

Egészségügyi kiadásainkat fizetését kiterjeszthetjük a családunkra
Egészségügyi kiadásainkat fizetését kiterjeszthetjük a családunkra

Egészségügyi kiadásainkat fizetését, kiterjeszthetjük a családunkra, hiszen ha a szüleinknek vagy a gyerekeknek bármire szüksége lenne egészségük érdekében, akkor tízezreket lehet spórolni vele évente. Minden felmerülő igény előtt keressünk olyan üzletet, ahol a megvásárolni kívánt terméket, árut, gyógykészítményt, szolgáltatást egészségpénztárra is elszámolhatjuk. 

A pénztárba való belépés önkéntes, havonta rendszeresen tagdíjat kell fizetni. A Generali egészség pénztár minimális havi tagdíj mértéke 3000 Ft.

Egészségpénztári szolgáltatások azonnal felhasználhatók az egészségszámláról. 

 • Gyógyszertári termékek, gyógyászati segédeszközök: hatóság által engedélyezett gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, vérnyomásmérő, lázmérő, gyógycipő (CE jelölés).
 • Csecsemő- és betegápolási cikkek: pelenka, babakozmetikum, cumisüveg, tápszer.
 • Szemüveg, kontaktlencse és tartozékai: szemüvegkeret, szemüveglencse, kontaktlencse folyadék.
 • Fogászati szűrés, kezelés: fogtömés, fogszabályozás, fogpótlás.
 • Egészségügyi és gyógyászati szolgáltatások.
 • Orvosi vizsgálatok, műtétek, kezelések, gyógytorna.
 • Egészségügyi célú egyéb szolgáltatások táppénz kiegészítése, otthoni ápolás.
 • Mozgáskorlátozottak lakókörnyezetének átalakítása.
 • Braille írással készült könyv, hangoskönyv.
 • Gluténmentes speciális élelmiszerek vásárlásának támogatás
egészségpénztári kártya minta
egészségpénztári kártya minta

Az egészségpénztári kártya segítségével kényelmes és egyszerű az igénybe vett szolgáltatások elszámolása.

A munkáltatók részben vagy egészben átvállalhatják a tagdíj fizetését, és további hozzájárulásokat is tehetnek.

Az adókedvezmény mértéke éves szinten maximum 150 000 Ft lehet, a visszaigényelt adókedvezmény pedig egészségszámláján 100%-ban jóváírásra kerül 

derül ki a Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár honlapjáról.

Önsegélyező pénztár, nem csak egészségügyi ellátásra

Az önsegélyező pénztárakról csak nagyon kevesen tudják, hogy az egészségpénztári szolgáltatásokon túl milyen lehetőségeket rejt magában. Pedig az önsegélyező pénztár az öngondoskodásnak egy olyan formája, amellyel rendszeresen fedezhetjük pld. a gyermekneveléssel járó napi kiadásaink egy részét.  

A Generali Önsegélyező pénztár a szociális biztonságot szolgáló rendszerek részeként intézményes formát ad az öngondoskodásnak, az önkéntesség, a szolidaritás, és a kiszámíthatóság elve alapján. 

 •  Adójóváírás vehető igénybe
 • A befizetések után 20% személyi jövedelem adó-visszatérítés vehető igénybe. Az adókedvezmény mértéke éves szinten maximum 150 000 Ft, ami az egészségszámládon 100%-ban jóváírásra kerül.
 • Kamatadó mentes
 • Közeli Hozzátartozók is igénybe vehetik
 • Örökölhető
 • A tagdíjfizetést munkáltatója részben vagy egészben átvállalhatja.

Fontosabb szolgáltatások

 •  Szülési segély
 • Gyermekgondozási támogatás
 • Munkanélküliségi ellátás
 • Rokkantsági járadék
 • Ápolási díj kiegészítése
 • Beiskolázási támogatás
 • Idősgondozási támogatás
 • Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása 

Szülési segély

A gyermeket nevelő szülő, -aki tagja az önsegélyező pénztárnak, vagy aki a szolgáltatásra jogosult - igényelhet szülési segélyt. A pénztár a szolgáltatást a magzat 91. napos korától a megszületéséig, vagy a gyermek megszületése/örökbefogadása esetén nyújthatja, a gyermeket nevelő vagy örökbefogadó szülő részére.
Szolgáltatás összege: maximum 1.000.000 Ft. 

Beiskolázási támogatás

Családi pótlékra jogosult tag, vagy a szolgáltatásra jogosult tag (aki a családi pótlékot kapja) igényelhet beiskolázási támogatást.

Termékvásárláskor a tanév ideje alatt az igénylő nevére kiállított, teljesített eredeti számla tankönyv, gyermekruha, taneszköz, tornacipő, nyomtató, számítógép, laptop vásárlásáról.  

Évente gyermekenként a hatályos havi minimálbér összege igényelhető.

Felsőoktatási költségtérítés

Államilag elismert, felsőoktatási intézményekben (nappali, levelező, esti) hallgatói jogviszonnyal rendelkező (max. 25 éves) fiatal tekintetében kifizetett tandíj, kollégium, albérleti díj megtérítésére igényelni a tag, vagy a szolgáltatásra jogosult.  

A szolgáltatás összege az igénylő önsegélyező szolgáltatásra rendelkezésre álló egyenlege összegéig, de max. évente diákonként legfeljebb a hatályos havi minimálbér mértékéig.

Lakáshitel törlesztés egészségpénztári számláról? Igen, lehetséges

Az egészségpénztári megtakarítást gyógyszerek és orvosi szolgáltatások igénybevételén túl, lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére is felhasználhatod!  

A jelenlegi szabályok szerint egészségszámládról az aktuális bruttó minimálbér 15 százalékának megfelelő összeget lehet, havonta felhasználni hiteltörlesztésre. Ha ennél kisebb a törlesztőd, akkor maximum annyit. Eldöntheted, hogy ezt hova utalja a pénztár: a lakossági folyószámládra vagy a jelzáloghitelt folyósító hitelintézetnek (havi- vagy előtörlesztésként).

Ami plusz jó hír, hogy még adójóváírást is vehetsz igénybe a befizetések után, A pénztári befizetések után ugyanis 20% adó-jóváírás igényelhető az adóbevalláson keresztül.

Az adó-visszatérítés max. 150 ezer Ft lehet évente, ami 750 ezer Ft befizetése esetén valósul meg. Ha kizárólag lakáshiteled miatt fizetsz be, akkor is megéri, hiszen így is jelentős pluszforráshoz juthatsz amivel "megforgatott" megtakarításod évről-évre jelentősen gyarapodhat.

Ha még nincs Önkéntes egészségpénztári tagságod, vagy van és szeretnéd áthozni a Generali csoporthoz, akkor kérd visszahívásom.